ciasto śmietankowe ze śliwkami i budyniem

1

Ciasto sezonowe i co najważniejsze nie jest suche 🙂 Nie lubię suchych ciast, tz. zapychaczy 🙂 Sezon na śliwki trwa,kupiłam węgierki – małe,słodkie a  w środku ciemnożółte.

Skorzystałam z przepisu : ciasto ze śliwkami z bloga Dorota smakuje i nic nie zmieniałam.

Ciasto mam, herbatkę do ciasta mam a gdzie jest wolny czas? Brak…

Składniki:

  •  4 duże jajka
  •  250 g masła
  •  1 szklanka cukru
  •  2 szklanki mąki
  •  3/4 litra mleka
  •  2 budynie śmietankowe
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  700 g śliwek

Budynie gotujemy w 3/4 l mleka.

IMG_8275

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku a potem przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

IMG_8277

Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy.

Tortownicę 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy na dno połowę ciasta, układamy połówki śliwek i polewamy budyniem. Wykładamy drugą połowę ciasta na budyń i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

IMG_8276

IMG_8278

IMG_8279

2

3

4

5