ciasto z aronią, żurawiną i orzechami włoskimi

2

 Składniki:
– 300 g aronii
– 100 g orzechów włoskich
– 250 g masła
– 150 g cukru pudru
– szczypta soli
– 4 jajka
– 250 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %

– pół szklanki suszonej żurawiny

– 3 łyżki brązowego cukru

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i śmietanę.

W osobnej misce przesiewamy mąki, proszek,cynamon.

Wszystko razem mieszamy, dodając śmietankę. Na końcu dodajemy owoce, żurawinę i posiekane orzechy.

Ciasto przekładamy do formy  około 26-30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

1

3

IMG_3780