ciasto z cukinii śliwka z czekoladą
Zdrowe, z dodatkiem cukinii, to kolejne ciasto z dodatkiem warzywa, którego nie czuć 🙂 Tak jak ciasto- mech, ciasto marchewkowe czy z burakiem to seria ciast ze zdrowym wkładem 🙂 Tym razem bez glutenu i bez laktozy. Co to nietypowych, bezglutenowych przepisów sięgam póki co do bardziej doświadczonych blogerek, tutaj np. zainspirowałam się przepisem Pani Olgi Smile, zmieniłam go troszeczkę i powstało ciasto śliwka w czekoladzie 🙂
Oryginalny przepis: http://www.olgasmile.com/ciasto-z-cukinia.html
Składniki:
- 3 szklanki mąki gryczanej
- 2 małe cukinie
- 500 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego (u mnie mleko bez laktozy i mleko ryżowo-kokosowe)
- 200 g konfitury śliwkowej ( u mnie domowa)
- 100 ml masła ( u mnie olej kokosowy)
- pół szklanki brązowego cukru
- 100 ml kakao
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki chia (niekoniecznie)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)
- szczypta soli
- 1 czekolada gorzka z nadzieniem kokosowym (np. Wedel).
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. W blenderze umieszczamy powidła,mleko, olej lub masło. Blendujemy
W misce mieszamy wszystkie suche składniki ciasta,dodajemy zawartość blendera i startą cukinię a na koniec połamaną czekoladę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około godziny w 180 stopniach.