ciasto z gruszkami i budyniem

12

Po wielu kruchych tartach jakie ostatnio robiłam zapragnęłam ucieranego ciasta z dużymi kawałkami owoców i padło na gruszki.Chciałam bardzo zrobić proste włoskie ciasto z gruszkami które robiłam w grudniu, było przepyszne ale na blogu już przepis jest więc postawiałam na ciasto z budyniem. Przepis znalazłam tu: http://smakuje.blox.pl/2013/09/Ciasto-z-gruszkami-i-budyniem.html i wybrałam go, gdyż autorka robiła ciasto z przepisu teściowej – takie przepisy najbardziej lubię, przekazywane z pokolenia na pokolenie, najlepiej od babci czy mamy. Ciasto jest mało słodkie, a od siebie dodałam migdały które robią robotę, pychota 🙂

Mamy lipiec a za oknem typowo jesienna aura- pochmurno, pada a do tego powiewa chłodem. Co robić? Do ciasta należy zaparzyć dobrej herbaty, książka w rękę i można się relaksować 🙂 Miłego weekendu 🙂

Składniki:

– kostka masła ( 250 g)

– 5 jajek

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 szklanka cukru

– 2 budynie waniliowe z cukrem

– 3/4 l mleka

– 3 duże, twarde gruszki

– 100 g płatków migdałowych

 

Do mleka dodajemy budynie i cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.

IMG_7384

Gruszki kroimy w sporą kostkę. Ja nie obieram owoców ze skórki w tym przypadku.

IMG_7387

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, potem dodajemy przesianą mąkę i proszek.

IMG_7383

Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do ciasta, mieszając.

IMG_7385

Blachę 26 cm, smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Połowę ciasta wykładamy na blachę, na ciasto wykładamy owoce i cały budyń, następnie przykrywamy budyń resztą ciasta i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

IMG_7386

IMG_7388

IMG_7389

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią.

1

2

3

4

7

8

9

11

5