ciasto z gruszkami i budyniem
Po wielu kruchych tartach jakie ostatnio robiłam zapragnęłam ucieranego ciasta z dużymi kawałkami owoców i padło na gruszki.Chciałam bardzo zrobić proste włoskie ciasto z gruszkami które robiłam w grudniu, było przepyszne ale na blogu już przepis jest więc postawiałam na ciasto z budyniem. Przepis znalazłam tu: http://smakuje.blox.pl/2013/09/Ciasto-z-gruszkami-i-budyniem.html i wybrałam go, gdyż autorka robiła ciasto z przepisu teściowej – takie przepisy najbardziej lubię, przekazywane z pokolenia na pokolenie, najlepiej od babci czy mamy. Ciasto jest mało słodkie, a od siebie dodałam migdały które robią robotę, pychota 🙂
Mamy lipiec a za oknem typowo jesienna aura- pochmurno, pada a do tego powiewa chłodem. Co robić? Do ciasta należy zaparzyć dobrej herbaty, książka w rękę i można się relaksować 🙂 Miłego weekendu 🙂
Składniki:
– kostka masła ( 250 g)
– 5 jajek
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
– 2 budynie waniliowe z cukrem
– 3/4 l mleka
– 3 duże, twarde gruszki
– 100 g płatków migdałowych
Do mleka dodajemy budynie i cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Gruszki kroimy w sporą kostkę. Ja nie obieram owoców ze skórki w tym przypadku.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, potem dodajemy przesianą mąkę i proszek.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do ciasta, mieszając.
Blachę 26 cm, smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Połowę ciasta wykładamy na blachę, na ciasto wykładamy owoce i cały budyń, następnie przykrywamy budyń resztą ciasta i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią.
11 lipca 2015 @ 09:39
zjadłabym:) mniam:)