ciasto z jeżynami

 2

Dziś szybkie, mega proste ciasto, które robiłam już z gruszkami. Dziś postawiłam na bardzo zdrowe, sezonowe owoce leśne czyli jeżyny. Myślę, że te owoce są cały czas niedoceniane i relatywnie mało popularne a to bardzo niedobrze,poniżej przeczytajcie sobie ile cennych właściwości mają te kwaskowe, „czarne maliny” 🙂

Jeżyna-posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.Zawarta w jeżynach witamina K pełni ważną rolę w powstawaniu właściwej formy osteokalcyny (białka występującego w tkance kostnej). Ponadto jeżyny zawierają dwa oddziałujące na siebie minerały: wapń i magnez, które biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej. Magnez jest bowiem niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, z kolei wapń wspomaga wchłanianie magnezu.Jeżyny należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG jeżyn = 25), w związku z tym mogą być spożywane przez diabetyków. Tym bardziej że zawierają sporą ilość błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.Jeżyny zawierają najwięcej witaminy E (czyli witaminy młodości) ze wszystkich owoców leśnych. Ponadto są źródłem wielu antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry (m.in. chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce, przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają kruche naczynka krwionośne).

kalorie – 43 kcal w 100 g

źródło: www.poradnikzdrowie.pl

 

Składniki:

– 2 jajka

– 1/4 szklanki mleka lub maślanki

– 1 szklanka cukru

– parę kropli aromatu waniliowego  lub pół laski prawdziwej wanilii

– 1,5 szklanki mąki

– szczypta soli

– 250 g jeżyn

–  3 łyżki masła plus do wysmarowania blachy

 

Mąkę, cukier, jajka, mleko, wanilię, sól mieszam ze sobą przy pomocy rózgi.

 

Formę do ciasta smarujemy masłem, ja użyłam silikonowej formy bez konieczności smarowania jej tłuszczem. Forma ma 22 cm.Wylewamy do formy ciasto, posypujemy jeżynami,układamy kawałeczki masła na wierzchu i pieczemy 50 minut w 190 stopniach.

IMG_7774

IMG_7775

 1

3

4

5