ciasto z kaszy jaglanej z rabarbarem

IMG_1820

Przepis dla osób nietolerujących glutenu- bo bez mąki i zamiast mleka krowiego użyłam mleka bez laktozy.

przepis inspirowany przepisem : http://ilovebake.pl/2015/05/15/ciasto-bezglutenowe-z-kasza-jaglana-i-rabarbarem-owocami-przepis/

Składniki:

(mała blaszka)

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 80 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 235 ml wody
  • 3 gałązki rabarbaru
  • płatki migdałowe albo brązowy cukier do posypania

Kaszę płuczemy 2 razy i gotujemy w 235 ml wody,aż do wchłonięcia jej przez kaszę. Ugotowana kasze blendujemy i dodajemy do niej – mleko, cukry, olej, jajo, sodę i miksujemy.

Małą formę (u mnie ok 20 cm) napełniamy  ciastem, podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach.

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i układamy na cieście, zapiekamy dalej 50 minut.

Na ostudzone ciasto wysypujemy podprażone na patelni płatki migdałowe lub posypujemy brązowym cukrem.

Ciasto będzie takie gllinowate, gdyż nie ma mąki, także nie bójcie się że jest surowe, bo nie jest 🙂

IMG_1812

IMG_1814

IMG_1819

IMG_1821