ciasto z kremem cytrynowym, bitą śmietaną i z włoskim likierem limoncello

cytryna2

Wiola poprosiła mnie o przepis na ciasto cytrynowe, podałam przepis na cytronowego piaskowca ale zainspirowało mnie to do zrobienia ciasta przekładanego cytrynowym kremem- orzeźwiające i lekkie ciasto mam nadzieje przywoła do nas ostatnie promyki jesiennego słońca 🙂

 

Cytryna – dzięki swojej dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.Jest również bogata w polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia.Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Bioflawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne oraz usuwają wolne rodniki.

Składniki:

 

– 2 i 1/4 szklanki mąki
 
– 1 szklanka mleka
 
– 6 dużych białek jaj
 
– 12 łyżek masła
 
– laska wanilii
 
– 1 i 3/4 szklanki cukru-pudru
 
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
– 1 łyżeczka soli
 
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
 
W robocie miksujemy na małych obrotach – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Po paru minutach dodajemy po jednej łyżce chłodne masło.
 
W misce mieszamy mokre składniki- mleko,białka i wanilię a raczej ziarenka ze środka 🙂
 
Do robota przelewamy połowę zawartości miski i mieszamy na średnich obrotach. Po 2 minutach dodajemy resztę mokrych składników z miski i miksujemy przez około minutę.
Pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu, kroimy wzdłuż na 3 równe blaty.
 
 
Krem cytrynowy:
 
– skórka otarta z 2 cytryn
 
– szklanka soku z cytryn
 
– 1 łyżeczka żelatyny
 
– 1 i 1/2 szklanki cukru- pudru
 
– szczypta soli
 
– 4 jajka
 
– 6 żółtek
 
– 8 łyżek zimnego masła
 
Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce soku z cytryny. Utrzeć skórkę z cytryny z cukrem-pudrem aż puści aromat.W rondelku podgrzewamy cytrynowy cukier-puder, sok z cytryn, sól aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika.
 
Ubijamy żółtka razem z całymi jajkami i powoli wlewamy do nich ciurkiem powyższy cytrynowy płyn 🙂 Całość podgrzewamy cały czas mieszając uważając aby się nie przypaliło. Pod koniec mieszania dodać żelatynę.
 
Zdjąć z ognia i dodawać po trochu zimne masło aż do uzyskania lśniącego jedwabistego cytrynowego kremu zwanego curdem 🙂 Można go przetrzeć przez sito aby nie było grudek czy pozostałości żelatyny.
 curd
Cytrynowy curd można przechowywać w lodówce do ciast,naleśników i innych cudaków 🙂
 
Nasączenie i dekoracja:
 
 – 2 x 200 g śmietany 36 %
 – 250 g serka mascarpone
 – 4 łyżki cukru pudru
 – parę łyżek likieru cytrynowego
 
Nasączam każdy krążek ciasta dosłownie skrapiając je limoncello- włoskim likierem cytrynowym który przywiozła mi przyjaciółka Ola z podróży do Rzymu. Zamiennie można użyć np cytrynówki lub innego cytrynowego specyfiku- oby nie był zbyt słodki 🙂
 
Kładę 1/5 porcji bitej śmietany ubitej wcześniej z mascarpone i cukrem, potem 1/2 curdu cytrynowego, blat nr 2 skraplam likierem, idzie kolejna porcja śmietany i reszta curdu , kładę blat nr 3 i wszystko wykańczam bitą śmietaną 🙂
 
 
 
cytryna3cytryna4