ciasto z rabarbarem i truskawkami

IMG_1723

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g truskawek
  • 2 szt.rabarbaru + 2 łyżki cukru do posypania
  • 5 łyżek brązowego cukru

Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem. Odkładamy na 1 godzinę, aby rabarbar puścił sok.

Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. W drugiej misce łączymy mleko, jajka, masło, parę kropli aromatu. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.

Blaszkę 26 cm smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylewamy ciasto.Na cieście układamy rabarbar i pokrojone na kawałki truskawki.Posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika 180 stopni.

IMG_1715

 

IMG_1716

IMG_1717

IMG_1721

 

IMG_1722