ciasto z rabarbarem, truskawkami,malinowym budyniem i z kruszonką

2

Jak zobaczyłam w markecie rabarbar podskoczyłam 🙂 Ku uciesze innych kupujących bo chyba tylko ja potrafię skakać z powodu warzyw 🙂 Cieszę się, bo uwielbiam sezonowe warzywa i owoce, szczególnie po zimie.Kwaskowaty rabarbar idealnie nadaje się do słodkiego, kruchego ciasta. Inspiracją był sam rabarbar, natomiast na Moich Wypiekach akurat autorka wstawiła podobne ciasto o jakim myślałam, zmieniłam w sumie tyle rzeczy że wyszło z tego moje ciasto 🙂

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka brązowego cukru

– 220 g zimnego masła

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta cynamonu

– budyń malinowy zrobiony z 0,5 l mleka

– 1/2 kg truskawek

– 1/2 kg rabarbaru

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 3 łyżki cukru

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.

IMG_6139

IMG_6140

Rabarbar kroimy na plasterki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną,mieszamy i  odstawiamy.

IMG_6141

IMG_6142

Robimy budyń, tak jak w przepisie na opakowaniu, czyli gotujemy z 0,5 l mleka.

Prostokątna formę do ciasta około 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta z lodówki wykładamy na papier dociskając i wyrównując dno.Podpiekamy ciasto 20 minut w 180 stopniach.

IMG_6145

Po upieczeniu na ciasto wykładamy rabarbar i pokrojone w ćwiartki truskawki. Na owoce wylewamy budyń. Drugą połowę ciasta trzemy nad budyniem na tarce o dużych oczkach.

IMG_6146

IMG_6147

IMG_6148

IMG_6150

ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem-pudrem.

2

3

4

6