ciasto z rabarbarem, truskawkami,malinowym budyniem i z kruszonką
Jak zobaczyłam w markecie rabarbar podskoczyłam 🙂 Ku uciesze innych kupujących bo chyba tylko ja potrafię skakać z powodu warzyw 🙂 Cieszę się, bo uwielbiam sezonowe warzywa i owoce, szczególnie po zimie.Kwaskowaty rabarbar idealnie nadaje się do słodkiego, kruchego ciasta. Inspiracją był sam rabarbar, natomiast na Moich Wypiekach akurat autorka wstawiła podobne ciasto o jakim myślałam, zmieniłam w sumie tyle rzeczy że wyszło z tego moje ciasto 🙂
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki
– 1 szklanka brązowego cukru
– 220 g zimnego masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– budyń malinowy zrobiony z 0,5 l mleka
– 1/2 kg truskawek
– 1/2 kg rabarbaru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Rabarbar kroimy na plasterki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną,mieszamy i odstawiamy.
Robimy budyń, tak jak w przepisie na opakowaniu, czyli gotujemy z 0,5 l mleka.
Prostokątna formę do ciasta około 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta z lodówki wykładamy na papier dociskając i wyrównując dno.Podpiekamy ciasto 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu na ciasto wykładamy rabarbar i pokrojone w ćwiartki truskawki. Na owoce wylewamy budyń. Drugą połowę ciasta trzemy nad budyniem na tarce o dużych oczkach.
ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem-pudrem.