clafoutis czekoladowe z gruszkami

2

Clafoutis to francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale mnie urzekł przepis z gruszkami 🙂 Jakiś czas temu kupiłam gdzieś na bazarze książkę o czekoladzie a teraz ją studiuje. W niej właśnie znalazłam przepis na ten wyjątkowy deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dzięki dużej zawartości czekolady a znikomej ilości mąki – mam wrażenie że jem gruszki w czekoladzie.

Przepis zaczerpnięty z książki „Czekolada” Eruca Lanlarda.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 50 ml śmietanki 36 %
  • 200 ml mleka
  • 3 gruszki
  • masło do natłuszczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg 160 stopni.

Mąkę z cynamonem przesiewamy do miski, dodajemy jajka, śmietanę i mleko i ubijamy mikserem. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy aż masa będzie jednolita.

Ceramiczną formę smarujemy masłem i posypujemy cukrem, wylewamy masę czekoladową do formy. Układamy na wierzchu gruszki, które rozkosznie się będą zanurzać w cieście.

Pieczemy 25 minut, studzimy a następnie schładzamy w lodówce przed podaniem.

IMG_0991

IMG_0992

IMG_10041

IMG_1007