creme brulee fit z płatków ryżowych
Odchudzam mój ulubiony deser 🙂 Zamiast kremu na śmietance 36 % będą płatki na mleku 1,5 % 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mleka 1,5 %
- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1/3 laski wanilii
- 1 łyżeczka ksylitolu/cukru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Mleko podgrzewamy, dodajemy ziarenka z wanilii, cukier lub ksylitol i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu 2 minuty.
Ugotowaną papkę przekładamy do kokilek, uklepujemy łyżką i wkładamy na pół h do lodówki. Jak chcemy deser na ciepło to pomijamy etap lodówki 🙂
Mi to starczyło na 2 kokilki. Na wierzchu posypujemy cukrem. łyżeczka brązowego cukru na każdą kokilkę i zapiekamy palnikiem do creme brulee lub wstawiamy do piekarnika na opcję grill.