croissanty z czekoladą

IMG_3186

Zrobienie tego pysznego śniadania zajęło mi tyle czasu ile czasu trwałoby skoczenie do piekarni po kupne croissanty 🙂

 

Ciasto francuskie którego używa się do tego rodzaju rogalików  można dostać w każdym sklepie, nie robie go samodzielnie gdyż…moim zdaniem nie warto 🙂 jest to jedyne ciasto oprócz filo które bez wyrzutów sumienia nabywam w sklepie- zrobienie go jest pracochłonne a ja jestem niecierpliwa 🙂

 

Składniki:

– opakowanie ciasta francuskiego ( najlepiej okrągła forma)

– tabliczka mlecznej czekolady

– 1 żółtko

Piekarnik rozgrzewam do 165 stopni.

Ciasto kroje na 4 części. Na każdym trójkącie układam w jego szerszej części- 3 kosteczki czekolady i zawijam w rogalik. Wkładam do piekarnika i piekę około 25 minut, w połowie czasu smaruje roztrzepanym żółtkiem croissanty żeby miały złoty kolor 🙂

IMG_3185

Ciepłe, słodkie i urocze śniadanie 🙂

IMG_3187IMG_3188