cukinie faszerowane z indykiem i warzywami

IMG_1932[1]

Cukinia jest super! Zdrowa, pyszna i chrupiąca- robię z niej dosłownie wszystko- zupy, sałatki, faszeruje,zapiekam, robię przetwory 🙂

Ten pomysł na obiad czy kolacje jest trochę pracochłonny ale smak i wygląd wynagradza wszystko. Cukinie do tego dania mogą być tez podłużne, ale okrągłe wyglądają bardziej efektownie na talerzu. Najfajniejsze jest to że można nafaszerować cukinie tym co lubimy najbardziej lub co akurat mamy w lodówce ( kawałek zwiędłej papryki, zabłąkana samotna pieczarka czy kawałek suszonej kiełbasy )

 

Składniki:

– 4 okrągłe cukinie

– 1 pierś z indyka lub kurczaka

– opcjonalnie ( papryki kolorowe, pieczarki, bakłażan,cebula, boczniaki )lub tak jak ja „na bogato” czyli wszystko po trochu co jest w nawiasie 🙂

– kawałki kabanosów

– kawałek żółtego sera

– pół szklanki sosu pomidorowego z kartonu lub pomidory z puszki tz pelati

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz, cukier

– oliwa

 

Pierś z indyka/kurczaka kroje na małe kawałeczki,najlepiej w kosteczkę, podsmażam na oliwie około 5 min, podsmażony drób przekładam do dużej szklanej salaterki.

Kroje 1 cebulę w kostkę, podsmażam na łyżce oliwy, dodaje pokrojone w plasterki pieczarki około 3-4 sztuk i parę pokrojonych boczniaków, smażę całość około 5 minut, przekładam do salaterki z mięsem.

Odkrawam kapelusze cukinią  i wydrążam środek małą łyżeczką uważając aby nie przebić skóry warzywa.

Na oliwie podsmażam pokrojonego w kostkę bakłażana ,poszatkowany środek naszej cukinii i kolorowe kawałki papryk.Po 5 minutach dodaje sos pomidorowy i posiekany czosnek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, można dodać ulubione zioła. Dusze tak pod przykryciem 2-3 minuty,potem łącze z pozostałymi składnikami nadzienia wszystko starannie mieszając w salaterce, dodaje również pokrojone na małe kawałki kabanosy.

Wydrążone cukinie do połowy ich wysokości faszeruje nadzieniem, posypuje startym żółtym serem i dokładam farszu aż cukinia będzie wypełniona po brzegi, na wierzch posypuje znowu serem i nakładam kapelusz 🙂

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, cukinie przekładam do żaroodpornego naczynia którego spód smaruje oliwą, pieczemy około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ja jeszcze dołożyłam wiórki z parmezanu i posypałam natką  pietruszki jakby było za mało składników 🙂

Rada: pierś można zamienić na mięso mielone z indyka lub wołowo-wieprzowe, cukinie można też nafaszerować samymi warzywami wtedy będą świetnym dodatkiem do kawałka mięsa na talerzu lub staną się daniem wegetariańskim

 

Smacznego !