czekoladowe ciasteczka nietoperze z kremem kokosowym
Kupno foremki-nietoperza było zaplanowane ze 2 miesiące temu, ale zrobienie ciasteczek było bardzo spontaniczne. Siedzę w czwartkowy wieczór i piekę ciasteczka trochę mroczne, trochę w klimacie Halloween a na pewno smakowite.Zabawne formy ciasteczek na pewno zainteresują dzieci, choć ich raczej do jedzenia słodyczy specjalnie zachęcać nie trzeba 🙂 Ciasteczka są mocno czekoladowe przełożone kremem na bazie wiórków kokosowych. Jeśli nie lubicie kokosa można zrobić inny krem, albo posmarować ciasteczka nutellą:) Gdy układałam ciasteczka żeby zrobić im zdjęcie, odwróciłam się aby chwycić telefon i bach pierwszy raz moja labradorka pochwyciła pierwszego z brzegu nietoperza i uciekła 🙂 Zjadła go w 5 sekund…
inspiracją był przepis na ciasteczka, który znajdziecie tu
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kokosowej ( opcjonalnie)
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru-pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki mascarpone
Mąkę łączymy z cukrem-pudrem, żółtkami, masłem i ekstraktem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty.Pieczemy w 180 stopniach 10 minut.
Wiórki zalewamy mlekiem i dosypujemy cukru, dotujemy 10 minut.
Żelatynę rozpuszczamy z 1 łyżce zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała, potem zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i dodajemy do wiórków. Odstawiamy całość do ostygnięcia.Dodajemy mascarpone.
Jak wiórki i ciasteczka ostygną przekładamy je kremem i dekorujemy 🙂
3 listopada 2015 @ 18:53
Ta labradorka to Pan dzinguls?
1 listopada 2015 @ 06:34
świetne ciasteczka:)
2 listopada 2015 @ 08:42
Dziekuje 😉