czekoladowe ciasteczka nietoperze z kremem kokosowym

6

Kupno foremki-nietoperza było zaplanowane ze 2 miesiące temu, ale zrobienie ciasteczek było bardzo spontaniczne. Siedzę w czwartkowy wieczór  i piekę ciasteczka trochę mroczne, trochę w klimacie Halloween a na pewno smakowite.Zabawne formy ciasteczek na pewno zainteresują dzieci, choć ich raczej do jedzenia słodyczy specjalnie zachęcać nie trzeba 🙂 Ciasteczka są mocno czekoladowe przełożone kremem na bazie wiórków kokosowych. Jeśli nie lubicie kokosa można zrobić inny krem, albo posmarować ciasteczka nutellą:) Gdy układałam ciasteczka żeby zrobić im zdjęcie, odwróciłam się aby chwycić telefon i bach pierwszy raz moja labradorka pochwyciła pierwszego z brzegu nietoperza i uciekła 🙂 Zjadła go w 5 sekund…

inspiracją był przepis na ciasteczka, który znajdziecie tu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kokosowej ( opcjonalnie)
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru-pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki mascarpone

Mąkę łączymy z cukrem-pudrem, żółtkami, masłem i  ekstraktem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty.Pieczemy w 180 stopniach 10 minut.

Wiórki zalewamy mlekiem i dosypujemy cukru, dotujemy 10 minut.

Żelatynę rozpuszczamy z 1 łyżce zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała, potem zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i dodajemy do wiórków. Odstawiamy całość do ostygnięcia.Dodajemy mascarpone.

Jak wiórki i ciasteczka ostygną przekładamy je kremem i dekorujemy 🙂

 

IMG_8822

IMG_8823

IMG_8824

IMG_8825

IMG_8826

1

2

3