czekoladowe ciasto z fasoli bez mąki
Tak, dokładnie z fasoli 🙂 Po odkryciu, że ciasto z marchewki czy cukinii może smakować jak prawdziwa słodycz przyszła kolej na kolejne super zdrowe ciasto. Jest to ciasto z czerwonej fasoli z puszki,dodatek kakao pozwala zapomnieć o smaku fasoli jako takiej. Spróbujcie koniecznie, bardzo szybko się robi, wystarczy zblendować wszystkie składniki i dodać ulubione dodatki- u mnie to suszona żurawina i suszone wiśnie.Cukier chciałam zastąpić melasą, ale na potrzeby przepisu dodałam jednak trochę tradycyjnej słodyczy, gdyż 99 % z Was cukier ma w domu 🙂
Składniki:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 1 duży lub 2 małe banany
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 4 łyżki melasy lub pół szklanki brązowego lub białego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- parę kropel ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- dowolne bakalie ( u mnie łącznie pół szklanki suszonej żurawiny i suszonych wiśni)
polewa:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- granat do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg.
Fasolę odcedzamy na sitku i przelewamy zimna wodą. Do wysokiego naczynia wrzucamy banana w kawałkach,jajka, proszek do pieczenia,kakao, olej, cukier lub melasę, ekstrakt. Blendujemy 3-4 minuty na gładką masę.
Dodajemy bakalie, mieszamy, wylewamy do tortownicy 22-24 cm. Pieczemy około 35 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową i posypać granatem.
29 lipca 2017 @ 14:02
Witam, czy pomimo dodania żurawiny i banana konieczne jest ,,dosładzanie” ciasta ? Jestem słodklubna ale owiasnke z bananem i żurawiną już nie dosładzam / Pozdrawiam
14 stycznia 2018 @ 14:13
Zależy 🙂 Bez dodatku cukru będzie bardziej wytrawne na pewno
14 grudnia 2016 @ 17:42
Zainteresował mnie ten bezglutenowy przepis. Proszę tylko o uściślenie, ile jest oleju rzepakowego (1/2 łyżki, 1/2 szklanki)?
15 grudnia 2016 @ 18:38
szklanki 🙂 już poprawiłam dziekuje 🙂