czekoladowe ciasto z fasoli bez mąki

img_5030

Tak, dokładnie z fasoli 🙂 Po odkryciu, że ciasto z marchewki czy cukinii może smakować jak prawdziwa słodycz przyszła kolej na kolejne super zdrowe ciasto. Jest to ciasto z czerwonej fasoli z puszki,dodatek kakao pozwala zapomnieć o smaku fasoli jako takiej. Spróbujcie koniecznie, bardzo szybko się robi, wystarczy zblendować wszystkie składniki i dodać ulubione dodatki- u mnie to suszona żurawina i suszone wiśnie.Cukier chciałam zastąpić melasą, ale na potrzeby przepisu dodałam jednak trochę tradycyjnej słodyczy, gdyż 99 % z Was cukier ma w domu 🙂

Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 duży lub 2 małe banany
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 4 łyżki melasy lub pół szklanki brązowego lub białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • parę kropel ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • dowolne bakalie ( u mnie łącznie pół szklanki suszonej żurawiny i suszonych wiśni)

polewa:

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • granat do posypania

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg.

Fasolę odcedzamy na sitku i przelewamy zimna wodą. Do wysokiego naczynia wrzucamy banana w kawałkach,jajka, proszek do pieczenia,kakao, olej, cukier lub melasę, ekstrakt. Blendujemy 3-4 minuty na gładką masę.

Dodajemy bakalie, mieszamy, wylewamy do tortownicy 22-24 cm. Pieczemy około 35 minut.

Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową i posypać granatem.

img_5016

 

img_5017

 

img_5032

 

img_5033

 

img_5034

 

img_5036