czekoladowe ciasto z kaszą jaglaną i pistacjami bez pieczenia

7

Ciasto jest bez glutenu, bez cukru, bez laktozy i generalnie bez wyrzutów sumienia 🙂 Nie każdy może sobie pozwolić na słodkości bo dieta bo nietolerancje pokarmowe.To ciasto jest bardzo zdrowe i wyposażone w moc super-składników. W dodatku jest bez pieczenia i okraszone super witaminowym granatem.Aaaa kaszy nie czuć- zapewniam 🙂

inspirowałam się przepisem ze strony: www.facetikuchnia.com

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady( u mnie 90 %)
  • 100 g gorzkiej czekolady (zwykła, Wedla)
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g pistacji
  • 50 g mielonego lnu
  • 60 mąki kokosowej
  • 2 banany
  • granat

Kaszę płuczemy 3 razy w zimnej wodzie na sitku. Gotujemy w wodzie sięgającej 1 cm ponad poziom kaszy około 15 minut

Ugotowaną kaszę zostawiamy w garnku, dodajemy olej kokosowy.

Siekamy czekoladę wysokoprocentową ( ja dałam 90 %, możecie dać 70 %). Rozpuszczamy w mikrofali czekoladę zwykłą, gorzką o zawartości 64% bodajże.Banany rozgniatamy widelcem.

Do dużej miski przekładamy kaszę, dodajemy mąkę, kakao, czekoladę roztopioną, czekoladę posiekaną , len, miód, cynamon.obrane pistacje, banany i mieszamy na jednolitą masę.

Formę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i ugniatamy łyżką aby równomiernie się rozłożyło i wygładzamy. wkładamy na 3-4 h do lodówki.Dekorujemy pestkami granatu.

IMG_2240

IMG_2241

IMG_2242

IMG_2243

 

IMG_2247

 

 

 

IMG_2251

 

IMG_2254

 

IMG_2256

 

6