czekoladowe ciasto z kaszą jaglaną i pistacjami bez pieczenia
Ciasto jest bez glutenu, bez cukru, bez laktozy i generalnie bez wyrzutów sumienia 🙂 Nie każdy może sobie pozwolić na słodkości bo dieta bo nietolerancje pokarmowe.To ciasto jest bardzo zdrowe i wyposażone w moc super-składników. W dodatku jest bez pieczenia i okraszone super witaminowym granatem.Aaaa kaszy nie czuć- zapewniam 🙂
inspirowałam się przepisem ze strony: www.facetikuchnia.com
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady( u mnie 90 %)
- 100 g gorzkiej czekolady (zwykła, Wedla)
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g pistacji
- 50 g mielonego lnu
- 60 mąki kokosowej
- 2 banany
- granat
Kaszę płuczemy 3 razy w zimnej wodzie na sitku. Gotujemy w wodzie sięgającej 1 cm ponad poziom kaszy około 15 minut
Ugotowaną kaszę zostawiamy w garnku, dodajemy olej kokosowy.
Siekamy czekoladę wysokoprocentową ( ja dałam 90 %, możecie dać 70 %). Rozpuszczamy w mikrofali czekoladę zwykłą, gorzką o zawartości 64% bodajże.Banany rozgniatamy widelcem.
Do dużej miski przekładamy kaszę, dodajemy mąkę, kakao, czekoladę roztopioną, czekoladę posiekaną , len, miód, cynamon.obrane pistacje, banany i mieszamy na jednolitą masę.
Formę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i ugniatamy łyżką aby równomiernie się rozłożyło i wygładzamy. wkładamy na 3-4 h do lodówki.Dekorujemy pestkami granatu.
14 maja 2017 @ 16:39
Pycha! 🙂
22 lutego 2017 @ 19:24
ehh się rozczarowałam, miało byc bez cukru a tu dwie czekolady… z cukrem 🙁
1 marca 2017 @ 19:07
sa czekolady bez cukru