czekoladowe lizaki

2

Dostałam zamówienie na lizaki, ale przyznam, że myślałam już o tym aby je zrobić. Na myśleniu się skończyło, bo inwestycja goni inwestycje, sporo wydaje na nowe gadżety do kuchni, a aby zrobić piękne, równiutkie lizaki należy się zaopatrzyć w specjalną formę silikonową i patyczki. Majątek to nie jest, no i  mam w końcu motywacje aby się zaopatrzyć w potrzebne akcesoria 🙂

Kupiłam foremkę oraz patyczki, przepis w języku francuskim znajdował się na opakowaniu- stwierdziłam że spróbuje oryginalnego francuskiego smaku i wzięłam się do roboty 🙂

Składniki:

– 50 g mąki pszennej

– 90 g masła

– 90 g czekolady gorzkiej

– 90 g brązowego cukru

– 2 jajka

dekoracja:

– 50 g czekolady gorzkiej

– dowolne posypki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem.

IMG_4898

Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę, następnie wlewamy ciurkiem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do silikonowej formy. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

 

IMG_4900

IMG_4901

IMG_4902

IMG_4903

 

W tym czasie rozpuszczamy 50 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i maczamy w niej końcówkę patyczka. Patyczki wbijamy w czekoladowe kulki ( po wyjęciu z piekarnika, lekko ostudzone).

IMG_4912

 

IMG_4928

Wstawiamy do lodówki na godzinę, a potem zanurzamy w czekoladzie i posypujemy ulubioną posypką, odstawiamy w zimne miejsce do ścięcia się czekolady, można spróbować wbić patyczki w jabłko, co ułatwi sprawę:)

IMG_4930

IMG_4929

 

2

 

4