czekoladowe muffiny z masłem orzechowym i karmelizowanymi orzechami
Szukam nowych pomysłów na czekoladowe muffiny, bo szczerze mówiąc same w sobie bez dodatków są dla mnie za suche 🙂 Słoik masła orzechowego stoi w kuchni i nie doczekał się wykorzystania więc zrobiłam z niego dodatek w formie kremu do babeczek, jako element chrupki o tej samej nucie smakowej zastosuje orzeszki które obtoczę w karmelu – prawie jak snickers 🙂
Masło orzechowe przygotowywane jest z orzechów poddanych prażeniu, które odbywa się w ponad dwustu stopniowej temperaturze.Najczęściej masło orzechowe produkowane jest z orzeszków ziemnych.Orzechy ziemne to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik.Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie.
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– trochę mniej niż pół kostki masła
– 1 duże jajko
– szklanka maślanki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżeczka sody
– esencja waniliowa
– 2 łyżki kakao
krem i dekoracja:
– 200 g śmietany 36 %
– 4 czubate łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki cukru
– 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
– 2 łyżki cukru-pudru
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól przesiewamy do miski nr 1
W misce nr 2 ucieramy cukier z masłem ( w temperaturze pokojowej), dodajemy jajko, potem dodajemy maślankę i parę kropel esencji waniliowej.Wsypujemy zawartość miski nr 1 i mieszamy do połączenia składników 🙂
Masę lokujemy w 12 papilotkach i pieczemy 25 minut.
Miksujemy śmietanę z cukrem-pudrem na szybkich obrotach, po 3 minutach dodajemy masło orzechowe i miksujemy 2-3 minuty i gotowe 🙂
Na suchą patelnie wsypujemy 2 łyżki cukru i czekamy aż sie skarmelizuje, wsypujemy orzeszki i mieszamy tak aby całe obtoczyły się w karmelu, zdejmujemy z ognia i od razu przenosimy na talerzyk albo papier do pieczenia żeby karmel nie zastygł na patelni. Jak wystygną, kruszymy dłonią lub nożem na mniejsze kawałki.
Mufinki dekoruje szprycą lub workiem cukierniczym nakładając krem, posypuje orzechami w karmelu – pycha 😀