domowe chipsy solone

3

Jak pokroić tak cienko ziemniaki by stworzyć prawdziwe chipsy? Wystarczy tz. gilotyna do warzyw. Ja swoją kupiłam za 50 zł, ma wiele zastosowań, ale można taką podstawową kupić za 15 zł.Genialny sprzęt, w ciągu 2 minut zrobiłam górę chipsów, bardzo prosto i tanio 🙂 Bez dodatków tylko sól. Jak chcecie zrobić chipsy paprykowe, wystarczy posypać je sproszkowaną słodką papryką.Macie pewność, że chips jest zrobiony z ziemniaka  a nie z fury różnych E.

Składniki:

  • 1 kg ziemnikaów
  • olej rzepakowy
  • sól

Ziemniaki obieramy, myjemy osuszamy. Kroimy z cienkie plasterki przy pomocy mandoliny czyli tz. gilotyny do warzyw.Pracując nożem umęczymy się i możemy stracić palce.

W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Ja wlałam pół butelki. Aby olej się nie zmarnował po usmażeniu i ostudzeniu przelewamy olej do  słoika, starczy na kolejne smażenie.

Plasterki układamy na ręcznikach papierowych aby nie były mokre. wkładamy po parę sztuk i smażymy około minuty. Przy pomocy łyżki cedzakowej wykładamy na ręczniki papierowe. Solimy 🙂

Aby chipsy były zdrowsze można je upiec w piekarniku.

1

2