domowy dżem truskawkowy

2

Szykujcie słoiki 🙂 Nie ma lepszego dżemu niż domowy. Wiemy co tam jest, nie ma konserwantów, dodatków i innych szajsów. W tamtym roku zrobiłam sporo dżemów a i tak zabrakło mi do następnej wiosny. Większość z Was pewnie używa różnego rodzaju żel-fixów do wyrobu dżemów, jest to dość expresowe rozwiązanie, aczkolwiek ja robię przetwory ograniczając ilość składników i konserwantów do minimum. Jedynym minusem tego typu rozwiązania jest czas- dżem trzeba gotować przez parę godzin, a czasami rozłożyć trzeba gotowanie na 3 dni po parę godzin. Żel- fix robi nam dżem w paręnaście minut. Każdy, w zależności od możliwości czasowych zrobi jak uważa, tak czy siak będzie to lepsze niż gotowy wyrób 🙂 Po zrobieniu dżemu,powinniśmy poddać go pasteryzacji – jest to proces ogrzewania przetworów w szczelnie zamkniętych słoikach w celu zniszczenia wszelkich drobnoustrojów powodujących ich psucie się, natomiast przetwory o wysokim stężeniu cukru nie wymagają tego.Jeśli ograniczamy cukier do minimum należy jednak zapasteryzować dżem aby nie pokrył się po paru tygodniach pleśnią. Do zrobienia dżemu używamy truskawek dojrzałych, u schyłku sezonu- gdy są ciemno-czerwone i najtańsze.

Składniki:

– 2 kg dojrzałych truskawek

– 500 g cukru

– sok z połówki cytryny

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Wkładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając drewniana łyżką.Nie rozgniatamy owoców, ani ich nie kroimy (chyba, że robimy dżem z żel-fixem, wtedy przy pomocy ugniataczki do ziemniaków, ugniatamy owoce).Gotowanie trwa to parę godzin, zanim nadmiar wody odparuje a zostanie sama esencja truskawki. Dżem powinien się gotować 2-3 h. do uzyskania pożądanej konsystencji.

IMG_7035

IMG_7036

Słoiki sparzamy wrzącą wodą i starannie wycieramy do sucha – to bardzo ważne. Dżem wkładamy do słoików gorący i po zakręceniu słoika przekręcamy go do góry dnem i układamy na ściereczce do momentu aż ostygną. Mi wyszły 4 słoiczki dżemu z 2 kg owoców.

IMG_7041

IMG_7057

Ja robię hurtowe ilości dżemu gdyż często rozdaje przyjaciołom. Połowę słoików zapełniam dżemem zrobionym z żel-fixem z powodu ograniczeń czasowych. Dżem jest wtedy jasny i rzadszy. Dżem z samym cukrem to taka bardziej konfitura- jest ciemny, gęsty i bardziej zwarty.

1

 

3

4