domowy majonez

3

Bez konserwantów, bez sztucznych dodatków w 15 minut możecie wyczarować domowej roboty majonez. Mnie to zrobienia majonezu natchnęły nadprogramowe żółtka, które zostały mi z pieczenia bezy 🙂

Majonez wyszedł rewelacyjny, można go przetrzymywać w lodówce około tygodnia.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytrynu
  • 400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Żółtka, sok z cytryny i musztardę miksujemy około 2 minut mikserem na małych obrotach. Dodajemy parę kropel oleju i czekamy aż się połączy z żółtkami.Następnie cienką stróżką wlewamy olej do żółtek i miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Masa ma być puszysta i mieć jasny kolor.Doprawiamy solą i pieprzem.

Majonez przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.

1

 

2

 

3