dorsz pod ziołową kruszonką

7

Dziś na obiad mięso…ryby 🙂 Solidny kawał pięknego dorsza atlantyckiego, pod chrupiącą, ziołową kruszonką maślaną.

Staram się jeść jak najwięcej ryb – są zdrowe, smaczne i szybkie w obróbce termicznej,jeśli oczywiście nie łowimy ryby sami ;)Dorsza cenię go za piękne zwarte,białe mięso i delikatny smak.

 

Dorsz– największą jego zaletą są kwasy omega-3, które poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca oraz kwasy omega-6, które wpływają korzystnie na pracę nerek oraz wątroby. Ryby te mają sporo wapnia, fosforu oraz witaminy D która wspomagają budowę kości. Ciało dorsza w ponad 60 proc. składa się z tłuszczu, z którego wyrabia się tran, a jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu cukrzycy oraz leczy dnę moczanową. Mimo dużej zawartości tłuszczów dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 gramach świeżej ryby mieści się zaledwie 80 kcal.Największą zaletą dorsza jest duża zawartość białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B :witaminę B1, witaminę B2,witaminę B12,witaminę B6. Natomiast witaminy A i E zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dorszu obecna jest również witamina PP czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu. Ponadto zawartość jodu reguluje działanie tarczycy i wytwarzanych przez nią hormonów, które mają wpływ na działanie całego organizmu.

 

Składniki:

– filet z dorsza około 300 g

– 5 łyżek bułki tartej

– 2 duże łyżki masła

– pół pęczka koperku

– pół pęczka natki pietruszki

– sól

– pieprz

Dodatki:

– 2 duże ziemniaki

– oliwa, sól, pieprz,twarożek, szczypiorek, ząbek czosnku, śmietana 18 %

– roszponka

 

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.

Gotujemy ziemniaki w mundurkach około 15 minut.

Do blendera wkładamy: bułkę tartą, masło,zioła i przyprawy. Mielimy 30 sekund, aż składniki się połączą.

1

2

 

 

 

 

 

W żaroodpornym naczyniu układamy rybę ( jeśli mamy zamrożonego fileta najpierw go rozmrażamy ), lekko solimy z każdej strony i układamy na rybce kruszonkę. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Obok naczynia jeśli mamy miejsce układamy gotowane ziemniaki, zawinięte w folię aluminiową, nasmarowane oliwą i solą.

345

Po wyjęciu ziemniaków, nacinamy je na krzyż i wypełniamy twarożkiem ( 3 łyżki twarożku, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki śmietany, przyprawy) i posypujemy szczypiorkiem.

 

6