dorsz pod ziołową kruszonką
Dziś na obiad mięso…ryby 🙂 Solidny kawał pięknego dorsza atlantyckiego, pod chrupiącą, ziołową kruszonką maślaną.
Staram się jeść jak najwięcej ryb – są zdrowe, smaczne i szybkie w obróbce termicznej,jeśli oczywiście nie łowimy ryby sami ;)Dorsza cenię go za piękne zwarte,białe mięso i delikatny smak.
Dorsz– największą jego zaletą są kwasy omega-3, które poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca oraz kwasy omega-6, które wpływają korzystnie na pracę nerek oraz wątroby. Ryby te mają sporo wapnia, fosforu oraz witaminy D która wspomagają budowę kości. Ciało dorsza w ponad 60 proc. składa się z tłuszczu, z którego wyrabia się tran, a jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu cukrzycy oraz leczy dnę moczanową. Mimo dużej zawartości tłuszczów dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 gramach świeżej ryby mieści się zaledwie 80 kcal.Największą zaletą dorsza jest duża zawartość białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B :witaminę B1, witaminę B2,witaminę B12,witaminę B6. Natomiast witaminy A i E zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dorszu obecna jest również witamina PP czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu. Ponadto zawartość jodu reguluje działanie tarczycy i wytwarzanych przez nią hormonów, które mają wpływ na działanie całego organizmu.
Składniki:
– filet z dorsza około 300 g
– 5 łyżek bułki tartej
– 2 duże łyżki masła
– pół pęczka koperku
– pół pęczka natki pietruszki
– sól
– pieprz
Dodatki:
– 2 duże ziemniaki
– oliwa, sól, pieprz,twarożek, szczypiorek, ząbek czosnku, śmietana 18 %
– roszponka
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach około 15 minut.
Do blendera wkładamy: bułkę tartą, masło,zioła i przyprawy. Mielimy 30 sekund, aż składniki się połączą.
W żaroodpornym naczyniu układamy rybę ( jeśli mamy zamrożonego fileta najpierw go rozmrażamy ), lekko solimy z każdej strony i układamy na rybce kruszonkę. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Obok naczynia jeśli mamy miejsce układamy gotowane ziemniaki, zawinięte w folię aluminiową, nasmarowane oliwą i solą.
Po wyjęciu ziemniaków, nacinamy je na krzyż i wypełniamy twarożkiem ( 3 łyżki twarożku, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki śmietany, przyprawy) i posypujemy szczypiorkiem.
Język Włoski
1 lutego 2015 @ 16:33
Język Włoski
Szata graficzna ok, podoba mi się:) zapraszam do siebie…
19 listopada 2014 @ 05:52
Czym tak naprawdę istnieje cholesterol?
Cholesterol istnieje tak naprawdę niepustym pierwiastekiem cel polskiego stworu.
Jest niezastąpionym budulcem komórki natomiast inkretów.
Cholesterol częściowo powstaje w naszym stworze — w wątrobie, i częściowo spada z pokarmu, jaki na co dzień konsumujemy.
Z natury onemu jest dlatego niczym marnym.
To co jest złe, owe jego nadmiar. A głębiej nierzeczoną ujmując nadmiar „zepsutego cholesterolu” typu LDL.
Przyjmuje się, że jego stężenie we posoki oną powinno wykraczać 100 mg/dl.
Z drugiej stronicy mamy „zbożny cholesterol” typu HDL, którego stężenie onym powinienem wykraczać 50 mg/dl obok kobiet oraz 40 mg/dl u
mężczyzn. Całkowite stężenie cholesterolu
w polskiej posoki powinnoœ mieścić się w przedziale 114-200 mg/dl.
Jednak jeœliby te taryf pozostają przeroœnięte natomiast ten poziom popiera się poprzez
dłuższy czas, owe zdołasz spodziewać się solidnych szkopułów.
Dlatego onemu dopuszczajże do takiego poziomu — utrzymuj cholesterol
na właściwym rządzie.