drożdżówki z białym serem i kruszonką

12

Ciasto drożdżowe jest moją zmorą, nie dlatego że nie lubię, wręcz przeciwnie, chodzi o cierpliwość 🙂 Jestem trochę niecierpliwa, chce mieć od razu gotowe ciasto a nie czekać aż wyrośnie 🙂 Tym razem poczekam, bo drożdżówka to produkt kultowy. Drożdżówki najlepsze są z serem, konfiturą czy z owocami, posypane chrupiącą kruszonką to nieodłączny dodatek do herbaty, kawy czy mleka. Kochają je dzieci,uwielbiają dorośli, studenci kupują pośpiesznie w drodze na uczelnie – jak tu się nie zakochać w kawałku drożdżowego raju ?:)

Inspiracja był przepis z Moje wypieki, jest po  modyfikacjach własnych 🙂

Składniki:

– 1 szklanka mleka + 1 łyżka do rozpuszczenia drożdży

– 1,5 łyżki miodu

– 1/3 szklanki masła miękkiego

– 0,5 kg mąki

– 50 g drożdży ( pół standardowego opakowania)

– 2 jajka + 1 jajko do smarowania

– szczypta soli

 

 masa serowa:

– 250 twarogu półtłustego

– 1 żółtko

–  1 łyżka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego

– 2 łyżki masła

– 3 łyżki cukru pudru

– skórka starta z 1/3 cytryny

 

Kruszonka:

– 2 łyżki zimnego masła

– 4 łyżki maki

– 2 łyżki cukru

 

Mieszamy mleko, miód i jajka.

1

Drożdże rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłego mleka.

Dodajemy po trochu do jajek z mlekiem mąkę i drożdże, masło i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie. Można użyć też miksera ze spiralnymi końcówkami.

Mój stary robot jest już na wykończeniu, ciasto jest bardzo lepkie i ciężkie więc mój robot ledwo dyszał, ale jakoś dało radę.

Ciasto przekładamy do miski, stawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości.

2

3

6

5

W tym czasie robimy nadzienie: ucieramy ze sobą wszystkie składniki

4

Z ciasto formujemy kulki, około 15 sztuk. Przykrywamy kulki z ciasta ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

8

W tym czasie robimy kruszonkę. Mieszamy cukier z mąką i dodajemy zimne masła, rozcieramy w rękach.

Spłaszczamy dłonią kulkę ciasta robimy w środku wgłębienie np dnem szklanki i wkładamy do środka masę serową.

9

10

Smarujemy roztrzepanym jajkiem bułki i posypujemy kruszonką.

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

11

Moje ciasto wyrosło pięknie bo prawie 3 krotnie zwiększyło swoją objętość, natomiast bułki nie wyrosły tak jak oczekiwałam – będę próbować do skutku, aby były idealne, a może takie mają być. Może to kwestia tego, że jesteśmy przyzwyczajeni do pompowanych bułek z cukierni  🙂 Może zmora znowu mnie dopadła 🙂 W weekend zrobię wersje z dżemem, już na nowym robocie 🙂

15

14

13