dyniowo-kokosowa zupa krem z grzankami tymiankowymi
Szybka, aromatyczna i lekko pikantna zupa.Połączenie polskiej dyni z egzotycznym mlekiem kokosowym to był strzał w 10-tkę.Jeśli znudziły się Wam klasyczne zupy i chcecie spróbować czegoś nowego, to danie dla Was.
Składniki:
- 450 g mrożonej dyni pokrojonej w kostkę np. Hortexu
- 3/4 dużej puszki mleka kokosowego
- 0,5 l bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- biały pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- parę kawałków bagietki
- płatki migdałowe
- tymianek
Bulion podgrzewamy w rondelku. Na głębokiej patelni na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy rozmrożoną dynię, pokrojony na kawałki czosnek i smażymy około 7 minut.Po tym czasie dolewamy gorący bulion do dyni, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę, pieprz i sól.
Pokrojona na kawałki bagietkę smaruje masłem, posypuje płatkami migdałowymi i wrzucam na 3-4 minuty do piekarnika.
Zupkę podaje z grzankami i posypuje świeżym tymiankiem.