eskalopki z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem

2

Dziś danie obiadowe tym razem nie takie fit 🙂 Eskalopki czyli rozbite tłuczkiem plastry mięsa podsmażone na patelni, na to podsmażone pieczarki i żółty, ciągnący się ser 🙂

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • parę sztuk pieczarek
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 1 łyżeczka masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Pierś kroimy w grube plasterki, rozbijamy lekko tłuczkiem, solimy, pieprzymy i podsmażamy 5 minut na patelni, na oleju.Odkładamy eskalopki na talerz i na tej samej patelni podsmażamy na łyżeczce masła pokrojone w plasterki pieczarki.Zdejmujemy je z patelni jak będą lekko rumiane.

Na patelni układamy eskalopki, na każdym kawałki układamy parę plasterków pieczarek i połowę plasterka żółtego sera. Na małym ogniu i pod pokrywką smażymy eskalopki aż ser się rozpuści.

Podałam eskalopki z ziemniakami i marchewką oraz posypałam natką pietruszki..

IMG_9894

IMG_9895

IMG_9896

1

3

4