expresowe mini pączki z serków homogenizowanych
Nigdy nie robiłam takich pączków, ale widzę, że w necie pełno na nie przepisów. Przepis zachęcił mnie tym, iż nie trzeba czekać aż pączki wyrosną, są z serków i szybko się robią. Jak dla mnie rewelacja,musiałam je zrobić z ciekawości mimo, że jestem na diecie 🙂 Zaniosę jutro do pracy, oczywiście zjadłam jednego i jest przepyszny, puszysty i lekki.
Skorzystałam z przepisu który znalazłam na stronie poezja smaku.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W misce ubijamy całe jajka z cukrem waniliowym. Jak autorka ja użyłam łyżki cukru i ziarenek wanilii z połowy laski. Stale miksując dodajemy serki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. i dodajemy po łyżce do masy serkowej cały czas miksując.
W garnku rozgrzewamy wlany na około 4 cm wysokości olej. Małą łyżeczką nabieramy ciasto i kładziemy na oleju. Pączki się szybko rumienią i praktycznie same przekręcają na drugą stronę, czasem trzeba im pomóc widelcem. Gdy są rumiane z obu stron, wykładamy je łyżką cedzakowa na ręcznik papierowy. Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem.
Ważne jest aby pączki były małe, bo inaczej w środku będą surowe a na wierzchu spieczone.