expresowe mini pączki z serków homogenizowanych

IMG_0271

Nigdy nie robiłam takich pączków, ale widzę, że w necie pełno na nie przepisów. Przepis zachęcił mnie tym, iż nie trzeba czekać aż pączki wyrosną, są z serków i szybko się robią. Jak dla mnie rewelacja,musiałam je zrobić z ciekawości mimo, że jestem na diecie 🙂 Zaniosę jutro do pracy, oczywiście zjadłam jednego i jest przepyszny, puszysty i lekki.

Skorzystałam z przepisu który znalazłam na stronie poezja smaku.

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W misce ubijamy całe jajka z cukrem waniliowym. Jak autorka ja użyłam łyżki cukru i ziarenek wanilii z połowy laski. Stale miksując dodajemy serki.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. i dodajemy po łyżce do masy serkowej cały czas miksując.

W garnku rozgrzewamy wlany na około 4 cm wysokości olej.  Małą łyżeczką nabieramy ciasto i kładziemy na oleju. Pączki się szybko rumienią i praktycznie same przekręcają na drugą stronę, czasem trzeba im pomóc widelcem. Gdy są rumiane z obu stron, wykładamy je łyżką cedzakowa na ręcznik papierowy. Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem.

Ważne jest aby pączki były małe, bo inaczej w środku będą surowe a na wierzchu spieczone.

IMG_0261

 

IMG_0262

 

IMG_0266

 

IMG_0267

IMG_0268

IMG_0269

IMG_0270