falafele

start

Nie mogło być inaczej- to czym zajadałam się w Egipcie muszę odtworzyć w domu.

Zdecydowałam się na początek na małe smaczne kuleczki które bardzo smakowały moim towarzyszom podróży – czyli falafele 🙂

 

Falafele to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, bądź bobu  z sezamem. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.Podawana jest często na ulicach miast jako ichniejszy fast food.

 

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu.W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.
Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.

 

Składniki:

– 300 g ciecierzycy

– pęczek natki pietruszki

– 2 średnie cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka kolendry w ziarnach

– 2 łyżki kuminu

– 2 łyżeczki soli

– pół świeżej zielonej papryczki chili

– pół łyżeczki suszonej papryki chili

– 2 goździki

– 1 łyżeczka sody

 

 

1

 

Namaczamy ciecierzyce  w zimnej wodzie, w proporcjach 3 razy więcej wody niż ciecierzycy. Proces ten powinien trwać około 10 h, więc najlepiej zostawić to na noc kiedy smacznie śpimy 🙂

Odsączamy ciecierzyce na durszlaku i czekamy aż będzie sucha, przesypujemy ją do dużego garnka. Na patelni podsmażamy na złoto pokrojone w kostkę cebule z czosnkiem i przerzucamy do garnka z ciecierzycą.

Szatkujemy natkę pietruszki i siup do garnka. Odpalamy ręczny blender i działamy. Przyznam że ręka mnie trochę bolała zanim udało mi się zblendować całość na gładką masę 😉

 

3

5

W moździerzu rozprawiamy sie z : kolendrą, kuminem, goździkami

 

6

 

Do małego blendera wrzucam przyprawy, pokrojoną papryczkę chili- wrzucam tą mieszankę do gara z papką ciecierzycową, doprawiam sola i dodaje sody. Za pomocą łyżki mieszam bardzo dokładnie.

W rondelku podgrzewam olej słonecznikowy, formujemy z masy małe kuleczki i wrzucamy po 5 sztuk, Lekko potrząsamy rondlem aby kulki się odkleiły od dna, czekamy aż się zarumienią i łyżką cedzakową wyjmujemy kulki na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ja podaje falafele na ciepło z jogurtem greckim posypanym miętą, pyszne 🙂