faszerowane pieczarki ze świeżym szpinakiem i cheddarem albo z ricottą, pesto i szczypiorkiem

1Na przepis wpadłam w sklepie jak zobaczyłam gigantyczne pieczarki o kapeluszach tak dużych jak sławne, czerwone muchomory 🙂 Od razu miałam parę pomysłów na farsz do nich, a wykorzystałam to co akurat miałam w domu. Moje wyszły wegetariańskie, ale równie dobrze będą smakowały z dodatkiem szynki czy boczku.Bardzo szybka i smaczna przystawka na ciepło. Miałam je sobie zapakować do pracy ale zostały zjedzone w 5 minut 😉

Tak duże pieczarki nazwane blaszkowymi można dostać w Lidlu. Nie widziałam ich nigdzie indziej. Spokojnie możecie nafaszerować mniejsze okazy, będą tak samo dobrze smakować 🙂

Składniki:

  • 5 olbrzymich pieczarek lub 10-15 średnich
  • 1 szklanka startego sera żółtego, u mnie to był cheddar
  • garść świeżego szpinaku baby
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka pesto
  • 2 słuszne łyżki ricotty
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

IMG_8309

Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, odkładamy kapeluszami do dołu do naczynia żaroodpornego.

IMG_8310

Masło roztapiamy na patelni.Połową roztopionego masła smarujemy pieczarki na brzegach.

Na patelnie wrzucamy pokrojone w małą kostkę nóżki pieczarek razem z pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulą.Podsmażamy 2-3 minuty.

IMG_8311

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brat mi przywiózł ser z UK, gdzie cheddar jest nr 1 wśród żółtych serów 🙂 Szpinak myjemy, odcinamy ogonki.

Bierzemy 2 miseczki- do jednej miseczki wkładamy połowę podsmażonych pieczarek z cebulką i dodajemy pół szklanki sera żółtego i listki szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W drugiej misce mieszamy ricottę, pesto, druga połowę pieczarek z cebulką- doprawiamy i mieszamy.

IMG_8314

Na połowę pieczarek wykładamy farsz z pierwszej miseczki a na drugą- z drugiej. Wszystkie pieczarki możemy posypać resztą żółtego sera.

IMG_8315

Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach w opcji mały grill lub góra/dół.

Posypujemy pieczarki szczypiorkiem przed podaniem 🙂

2

5

IMG_8323

6