faszerowane roladki z szynki wieprzowej

IMG_6095

Obiadowo 🙂 Rzadko jem takie typowe obiady, trochę z powodu braku czasu, trochę z powodu diety bo głównie robię kurczaka, ryby czy indyka.Szynka wieprzowa którą nabyłam w sklepie natchnęła mnie do stworzenia obiadu takiego typowego z ziemniaczkami i z sałatą ze śmietaną. Sto lat nie jadłam do obiadu sałaty robionej na słodko ze śmietaną. Pamiętam jak Mama ją robiła i jest to jeden z moich smaków dzieciństwa.

Składniki:

– 6 plastrów szynki wieprzowej

– 6 plastrów szynki

– 6 plasterków sera żółtego

– świeży tymianek

– sól

– pieprz

 

sałata:

– pół główki sałaty masłowej

– szczypka kwasku cytrynowego

– szczypta soli

– 2 łyżki śmietany 18 %

– 1 łyżeczka cukru

– szczypiorek

Wieprzowinę rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i posypujemy pieprzem.Układamy plaster szynki i zwinięty plaster sera, rolujemy i spinamy wykałaczką. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym 35 minut w 185 stopniach. Dodaje do mięsa świeży tymianek zarówno przed pieczeniem jak i po upieczeniu.

IMG_6085

IMG_6086

IMG_6088

IMG_6089

IMG_6090

IMG_6092

 

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Posypujemy kwaskiem i solą, odstawiamy aż sałata puści wodę. Po 15 minutach odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy śmietanę oraz cukier.Posypujemy szczypiorkiem.

IMG_6094

4

3

2

1