francuska zupa cebulowa

9

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa, której nie należy jeść przed randką 🙂 Cebula jak to cebula, ma charakterystyczny zapach, nie jest też lekkostrawna, więc jeśli chcemy czuć się lekko i pachnąco to nie jedzmy jej przed ważnymi wyjściami, zarezerwujmy ją na domowe biesiadowanie 🙂

Kto nie jadł tej pysznej zupy, niech żałuje, Francuzi się nią zajadają jak Polacy rosołem, do tego bagietka i zapiekany ser 🙂 Do tego ciepły koc, książka i można przetrwać zime 🙂

Składniki:

– 750 ml  rosołu wołowego ( ja użyłam z kostki)

– 1 kg cebuli

– 1,5 łyżki masła

– parę kromek bagietki

– żółty ser do posypania

– szczypta tymianku

– szczypta gałki muszkatołowej

–  biały pieprz, sól

 2

W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki, dusimy ją na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Podlewamy bulionem, dodajemy tymianek  i doprawiamy, gotujemy około 30 minut.

 

3

4

Gorąca zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy kromkę bagietki i posypujemy serem, pieczemy w piekarniku z opcją grill około 5 minut.

5

8

7