francuski warkocz z gruszką i cynamonem

7

 

Ciasta francuskiego używam ostatnio często 🙂 Bardzo je lubię, jest chrupiące i daje wiele możliwości.

Zobaczyłam gruszki w sklepie i nie mogłam się oprzeć. Sezon na nie wciąż trwa, a ja tak mało z nich korzystam 🙂 Kupiłam 4 sztuki i wyczarowałam warkocz 🙂 Błyskawiczne ciasto i do tego efektowne.

 

Ciasto można wyczarować w 30 minut, idealne dla niespodziewanych gości ( jeśli się na w lodówce gotowe ciasto francuskie) 🙂 Z nadzieniem można poszaleć- jabłka, gruszki,wszystkie inne twarde owoce, dżemy – świetnie się do tego nadają. Można też podać warkocz z szynką, serem luz nadziany warzywami 🙂

 

Gruszka– owoc średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. Ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów.Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru – pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości.

 IMG_3384

Składniki:

– opakowanie ciasta francuskiego

– 4 średnie gruszki

– 2 łyżki brązowego cukru

– pół łyżeczki cynamonu

– jajko

 

Gruszki kroimy w średniej wielkości kostkę, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

1

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Ciasto francuskie kroimy nożem tak jak na obrazku poniżej :

 2

Układamy na środku ciasta owoce i zawijamy.

 456

Pieczemy około 20-25 minut,ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem 🙂

 89