francuski warkocz z gruszką i cynamonem
Ciasta francuskiego używam ostatnio często 🙂 Bardzo je lubię, jest chrupiące i daje wiele możliwości.
Zobaczyłam gruszki w sklepie i nie mogłam się oprzeć. Sezon na nie wciąż trwa, a ja tak mało z nich korzystam 🙂 Kupiłam 4 sztuki i wyczarowałam warkocz 🙂 Błyskawiczne ciasto i do tego efektowne.
Ciasto można wyczarować w 30 minut, idealne dla niespodziewanych gości ( jeśli się na w lodówce gotowe ciasto francuskie) 🙂 Z nadzieniem można poszaleć- jabłka, gruszki,wszystkie inne twarde owoce, dżemy – świetnie się do tego nadają. Można też podać warkocz z szynką, serem luz nadziany warzywami 🙂
Gruszka– owoc średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. Ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów.Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru – pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości.
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– 4 średnie gruszki
– 2 łyżki brązowego cukru
– pół łyżeczki cynamonu
– jajko
Gruszki kroimy w średniej wielkości kostkę, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Ciasto francuskie kroimy nożem tak jak na obrazku poniżej :
Układamy na środku ciasta owoce i zawijamy.
Pieczemy około 20-25 minut,ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem 🙂
12 stycznia 2015 @ 15:10
Hej !
niezwykle mi się podoba twój blog, wielce entuzjastycznie odwiedze Ciebie tutaj do tej pory nie razu jednego !
Pod warunkiem chcesz to inwituję Ciebie na moją strone, na
jakiej zamieszczam dany ne temat: naszelektryk
Norwegia
2 grudnia 2014 @ 09:44
Norwegia
Fantastyczny tekst Brawo! szczególnie spodobała mi się szata graficzna twojego bloga 🙂 zapraszam do siebie…
21 listopada 2014 @ 14:59
Pięknie wygląda i taki prosty w zrobieniu, super 😉
21 listopada 2014 @ 20:14
wręcz błyskawiczny przepis i każdy sobie poradzi 🙂