gazpacho z nachosami

5

 

Lubie pomidory, lubię Hiszpanie, są upały to wszystko mówi mi- zrób hiszpański chłodnik czyli gazpacho 🙂

Jest to zupa, której się nie gotuje, wywodzi się z Andaluzji. Podaje się ją mocno schłodzoną a składa się z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Zamiast chleba użyje chipsów nachos- lubię element chrupkości w zupie, można też zrobić grzanki, będą tak samo dobrze pasować.Odmiana andaluzyjska tej zupy składa się z pomidorów, ogórka i papryki i taką dziś zrobię 🙂

 

Składniki:

– 1 kg dojrzałych pomidorów

– 1 średni, zielony ogórek

–  1 czerwona papryka

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka czerwonej, mielonej,słodkiej papryki

– 1 łyżka octu winnego lub spirytusowego

– oliwa

– sól

– cukier

-pieprz

– garść chipsów nachos

– kwaśna śmietana lub jogurt do dekoracji

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.Pozbawiamy pomidory zdrewniałego środka i pestek. Ogórka obieramy i również pozbawiamy go pestek- ja go kroje na pól wzdłuż i łyżeczką wydłubuje pestki.

IMG_7833

Paprykę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie razem z pokrojonym czosnkiem, dodajemy słodką paprykę i smażymy 3-4 minuty.

IMG_7834

Pomidory, ogórka pokrojonego na kawałki i paprykę wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dodajemy podsmażoną cebulę i dalej blendujemy.Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i oliwą.

IMG_7835

IMG_7836

Wkładamy do lodówki na 2 h. Wlewamy do miseczki, wkładamy parę sztuk chipsów, polewamy śmietaną i jemy 🙂 Można posypać kolendra albo natką pietruszki.

1

3

4

6

7