gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym

 

10

Sezon na dynie zaraz się skończy, a ja się tak w niej rozsmakowałam, że mam ochotę na więcej 🙂

Gnocchi- czytaj „nioki” to nic innego jak włoskie kluski które robi się podobnie do naszych kopytek.We Włoszech można je dostać w wielu odsłonach, gdyż nie zawsze bazą są gotowane ziemniaki i w tym przepisie też nie znajdziecie ziemniaków – zastąpiłam je puree z dyni 🙂 Klasycznym dodatkiem do dyniowych klusek jest masełko pokręcone smakiem szałwii. Pyszne są zarówno świeżo ugotowane, jak i podsmażane na patelni.

Inspiracją był przepis z bloga majaskorupska.blogspot.com

Szałwia- to zioło jest źródłem garbników i goryczy, kwasów organicznych, karotenu i związków żywicowych, a także witamin (A, C, z grupy B) i minerałów (wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo). Dzięki temu szałwia nie tylko leczy ciało i poprawia jego wygląd, ale jeszcze dobrze wpływa na samopoczucie.Szałwia ma właściwości usprawniające funkcje umysłowe i pamięć, pomaga też utrzymać czujność mózgu.Aromatyczne listki dodane do potraw tłustych i wzdymających czynią je lżej strawnymi.

 

Składniki:

– 1 szklanka pulpy z dyni ( ja użyłam 300 g mrożonej dyni Hortexu) 

– 250 g sera ricotta

– 170 mąki pszennej

– 1 żółtko

– sól

– masło

– świeża szałwia

Wstawiłam dynię do piekarnika na około 15 minut na 250 stopni ( ja nastawiłam na opcje grill, trzeba zaglądać do piekarnika, bo przy tak dużej temperaturze łatwo spalić warzywo). Po upieczeniu, zblendowałam ją i połączyłam z serem i żółtkiem, dosoliłam do smaku.Do masy dodawałam po trochu mąkę i mieszałam- masa jest bardzo delikatna. Odlepiamy kawałek ciasta i rolujemy tak jak na kopytka- aby powstał wałek, w międzyczasie posypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk 🙂  Odcinamy 2 cm kawałki i widelcem odciskamy wzór, lekko naciskając ciasto.Wrzucamy po parę sztuk do osolonej, gotującej się wody i wyjmujemy, kiedy wypłyną na powierzchnię.

  1

 

2

 

3

Rada: Gnocchi wykładam na głęboki talerz, który smaruje masłem, dzięki czemu kluchy nie będą się ze sobą sklejały.

Na porcje –  1 łyżkę masła roztapiam na patelni i dodaje 3 listki szałwii, podsmażam chwile i dodaje porcje ( około 10 sztuk) gnocchi, 3 minuty i pyszne danie gotowe. Warto było poświęć czas 🙂

 9

 

4