golonka z indyka w tymianku i białym winie z pieczonymi warzywami
W końcu kawał mięsa dla moich męskich fanów 🙂 Golonka wieprzowa to kaloryczna bomba,a że ja nie propaguje tłustego jedzenia, wieprza zamieniam na indyka. Dodatkowo w przepisie nie ma tłuszczu, gdyż golonka piekła się a raczej dusiła w białym winie z przyprawami. Mięso odchodzi od kości, jest soczyste i rozpływające się w ustach, a dodatek wina sprawia, że danie jest bardziej wykwintne.
Składniki:
- 2 golonki z indyka
- 3 szalotki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
- 1 bulionetka do duszonego kurczaka
- sól
- pieprz
Golonki myjemy, osuszamy i wkładamy do brytfanki, ja użyłam szerszej keksówki.Solimy, posypujemy ziołami, szalotki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do brytfanki. Zalewamy winem i wkładamy bulionetkę.
Brytfankę nakrywamy folia aluminiową i pieczemy 1,5 h w 150 stopniach góra-dół, a następnie zdejmujemy folie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach grzanie górne.
Do golonki najlepiej podać puree z ziemniaków i pieczone warzywa. U mnie to : papryka, bataty, pieczarki, marchewka, cukinia, brukselka. Posolone, polane oliwą i pieczone 25 minut w 200 stopniach.