golonka z indyka w tymianku i białym winie z pieczonymi warzywami

3

W końcu kawał mięsa dla moich męskich fanów 🙂 Golonka wieprzowa to kaloryczna bomba,a że ja nie propaguje tłustego jedzenia, wieprza zamieniam na indyka. Dodatkowo w przepisie nie ma tłuszczu, gdyż golonka piekła się a raczej dusiła w białym winie z przyprawami. Mięso odchodzi od kości, jest soczyste i rozpływające się w ustach, a dodatek wina sprawia, że danie jest bardziej wykwintne.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
  • 3 szalotki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
  • 1 bulionetka do duszonego kurczaka
  • sól
  • pieprz

Golonki myjemy, osuszamy i wkładamy do brytfanki, ja użyłam szerszej keksówki.Solimy, posypujemy ziołami, szalotki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do brytfanki. Zalewamy winem i wkładamy bulionetkę.

Brytfankę nakrywamy folia aluminiową i pieczemy 1,5 h w 150 stopniach góra-dół, a następnie zdejmujemy folie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach grzanie górne.

Do golonki najlepiej podać puree z ziemniaków i pieczone warzywa. U mnie to : papryka, bataty, pieczarki, marchewka, cukinia, brukselka. Posolone, polane oliwą i pieczone 25 minut  w 200 stopniach.

IMG_9269

IMG_9270

IMG_9271

1

2

4

5