grilowane roladki z bakłażana nadziewane ricottą

9

Czym ugościć gości? Co podać na przekąskę? Czym sobie poprawić humor nie tykając słodyczy? Roladki z bakłażana nadziewane tak jak lubimy to odpowiedź na te pytania 🙂 Zrobiłam dwie wersje – z gotowym serkiem ziołowym i z ricottą z pesto.

Mało składników, proste wykonanie, potrzeba tylko grilla elektrycznego lub patelni grillowej.

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, zachwyca mnie nie tylko smakiem ale też wyglądem, ma piękny głęboki fiolet i błyszczącą skórę.

1

Składniki:

– 2 bakłażany

– parę łyżek sosu sojowego

– parę łyżeczek oleju rzepakowego

– ser ricotta (100 g) plus 1 łyżka pesto, sól, pieprz lub serek ziołowy almette

Bakłażany myjemy,kroimy wzdłuż na plastry, polewamy sosem sojowym i smarujemy odrobiną oleju. Kładziemy na grillu lub patelni grilowej i podpiekamy około 2 minut z każdej strony.

2

3

4

Gotowe plastry smarujemy serkiem ricotta lub serkiem almette. Można dodać ulubiony serek lub wymieszać ricottę np z suszonymi pomidorami czy bazylią – opcji jest mnóstwo 🙂

Rolujemy plastry i na koniec nakłuwamy wykałaczką, aby roladki się nie rozwinęły.

 5

6

7

8

10