gruszkowo-migdałowe ciasto z białą czekoladą dla cukrzyków

2

Pierwszy raz robiłam ciasto na zamówienie dla osoby, która musi uważać na cukier, więc powstało zdrowe ciasto słodzone miodem i ksylitolem 🙂

Składniki:

  • 3 twarde gruszki
  • 1 biała czekolada bez cukru
  • 225 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 125 g masła
  • 100 g ksylitolu lub 3 łyżki miodu ( ja użyłam pół na pół)
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka 3,2%

Czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Ubijamy masło z ksylitolem i żółtkami na białą, puszystą masę.Dolewamy czekoladę z mlekiem i miód. Dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem i mielone migdały.

Ubijamy białka na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce do masy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.Wydrążone, pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na cieście lekko je dociskając. Posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy około 45-50 minut.

1

3