hiszpańska tortilla z ziemniakami

IMG_1183

Jak mi coś podpasuje to jem to codziennie póki mi się nie znudzi. tak było ostatnio z tortillą 🙂 Prawdziwa, hiszpańska przekąska na ciepło lub zimno, idealna także na śniadanie. Do tego to bezglutenowe danie więc podpasuje osobom z nietolerancją na ten składnik.

Szybko się robi, pod warunkiem, ze macie ugotowane ziemniaki 🙂

Składniki:

  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 5 dużych jaj
  • 1 mała cebula
  • opcjonalnie pieczarki
  • sól
  • piperz
  • szczypior

Cebulę dosmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki i chwilę podsmażamy na małym ogniu.

Do miseczki wbijamy jajka i widelcem mieszamy energicznym ruchem, solimy i przelewamy na patelnie. Co jakiś czas podważamy nożem brzegi tortilli, aby nieścięte jajka ze środka spłynęły pod spód placka. Robimy to jednocześnie przechylając lekko patelnię. Przykrywamy patelnie pokrywką, co jakiś czas kontrolując czy jajka się ścięły. Przekręcamy tortille na druga stronę przy pomocy pokrywki od patelni. Pisałam o tym przy okazji przepisu na omlet.

Posypujemy szczypiorkiem i gotowe.

Do tortilli można przygotować sos czosnkowy.

IMG_1105

IMG_1182

IMG_1184