jajka przepiórcze z nowalijkami na grillowanych grzankach

Idealny przepis na szybkie, niedziele śniadanie. Wyrafinowane jajka przepiórcze w 15 minut – na grzankach z warzywami.

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 rzodkiewki
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub szpinaku baby
  • 6 szt. jajek przepiórczych
  • szczypiorek
  • masło
  • olej kokosowy
  • sól
  • pieprz

Kromki pieczywa smarujemy masłem i robimy grzanki- u mnie na grillu elektrycznym, ale można też w tosterze lub na patelni czy w piekarniku.

Na najmniejszej patelni rozgrzewamy olej kokosowy (około 1 łyżeczki) i sadzimy jaja przepiórcze :)Przy tak małych gabarytach produktu ciężko jest czasem aby wyszło nam przepiękne sadzone 🙂 Ja rozbijam skorupkę ostrym nożem i delikatnie wylewam jajeczko na rozgrzany tłuszcz.Smażymy 15-20 sekund- dosłownie do ścięcia się białka.

Na ciepłych grzankach układamy sałatę lub szpinak, na to sadzone jajka, posypujemy szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką, posypujemy solą ( u mnie himalajska, różowa) i grubo mielonym pieprzem.