jajka przepiórcze z nowalijkami na grillowanych grzankach
Idealny przepis na szybkie, niedziele śniadanie. Wyrafinowane jajka przepiórcze w 15 minut – na grzankach z warzywami.
Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 rzodkiewki
- kilka liści sałaty rzymskiej lub szpinaku baby
- 6 szt. jajek przepiórczych
- szczypiorek
- masło
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
Kromki pieczywa smarujemy masłem i robimy grzanki- u mnie na grillu elektrycznym, ale można też w tosterze lub na patelni czy w piekarniku.
Na najmniejszej patelni rozgrzewamy olej kokosowy (około 1 łyżeczki) i sadzimy jaja przepiórcze :)Przy tak małych gabarytach produktu ciężko jest czasem aby wyszło nam przepiękne sadzone 🙂 Ja rozbijam skorupkę ostrym nożem i delikatnie wylewam jajeczko na rozgrzany tłuszcz.Smażymy 15-20 sekund- dosłownie do ścięcia się białka.
Na ciepłych grzankach układamy sałatę lub szpinak, na to sadzone jajka, posypujemy szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką, posypujemy solą ( u mnie himalajska, różowa) i grubo mielonym pieprzem.