jajka zapiekane w kokilkach

IMG_1017Patrzysz na zdjęcie i myślisz że nie masz czasu rano na takie ekscesy? Absolutnie jest to błyskawiczne i proste w przygotowaniu danie na śniadanie 🙂

Kokilki to nic innego jak żaroodporne małe naczynia w których się zapieka potrawy 🙂

 

Składniki:

– 4 jajka

– 2 plastry szynki lub ulubionej wędliny

– plaster wędzonego łososia

– szczypior

– odrobina masła

– sól, pieprz

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w tym czasie smarujemy kokilki masłem, w jednej kokilce układamy plaster szynki w drugiej kawałki łososia, do każdej z kokilek wbijamy po 2 jaja, na wierzchu układamy małe kawałki szynki i małe kawałki łososia, solimy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut aż jajka się zetną ( najsmaczniejsze są jak żółtko jest płynne), w czasie kiedy śniadanie się nam robi możemy wziąć prysznic 🙂 Wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem, dopieprzamy i spożywamy 🙂 Przygotowanie 5 minut a  dla ślimaków 7 minut, smacznego 🙂