kaczka w pomarańczach i miodzie

2 

Kaczkę zdecydowanie jem od Święta, to wyjątkowo dobre mięso a  kaczka podana tradycyjnie w pomarańczach idealnie pasuje do Bożego Narodzenia 🙂 Aromat pomarańczy rozchodzi się po całym domu 🙂

Kaczkę wystarczy zamarynować pare godzin i wrzucić do piekarnika albo dusić do miękkości. Prosto, smacznie i wykwintnie 😉

Drób kupiłam w Lidlu, za 2 nogi 500 g dałam niecałe 10 zł

Składniki:

– 2 podudzia kacze

– 1 pomarańcza i 100 ml soku pomarańczowego

– 3 łyżki sosu sojowego

– 1 łyżeczka miodu

– szczypta soli

Z soku, sosu, miodu i soli robię marynatę, od razu marynatę przygotowuje w dużym naczyniu żaroodpornym, żeby nie przelewać i nie brudzić zbyt wiele naczyń.

1

Udka, myje, osuszam i wkładam do marynaty, odstawiam do lodówki na 4 h. Piekę 10 minut w 230 stopniach bez przykrycia, a potem 1,5 h w 180 stopniach z pokrywką albo pod folią aluminiową. Ja piekłam w szklanym naczyniu żaroodpornym.

10 minut przed końcem pieczenia wkładamy 4 plastry pomarańczy do naczynia. Kaczkę podajemy z ziemniaczkami pieczonymi i najlepiej z czerwoną zasmażaną kapustą. Ja podaje z ziemniakami i zrobie na świeżo surówkę z kapusty pekińskiej.

 4