kalmary i krewetki z chorizo w pomidorowym sosie z chilli
Próbuje odtworzyć moje ulubione danie restauracyjne. Zawsze w tej restauracji zamawiam to samo i nigdy mi się nie znudzi. To danie jest w przystawkach ale zapewniam, iż można się nim najeść do syta.
W kamionkowym naczyniu dostajemy krewetki i kalmary w pikantnym pomidorowym sosie.W sosie widać chili i czosnek, a danie podają z paroma kawałkami bagietki.
Moją wersję wzbogaciłam cebulką i pikantną kiełbasą hiszpańską chorizo. Mimo chili i kiełbasy danie nie jest bardzo ostre, jest lekko pikantne.
Tak czy siak wyszło pyszne, co nie spowoduje oczywiście że przestanę chodzić do restauracji 🙂
Składniki:
- 225 g mrożonych pierścieni kalmarów
- 200 g krewetek tygrysich
- 1 czerwona cebula
- 60 g chorizo
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 1/2 szklanka sosu pomidorowego z kartonika
- natka pietruszki
- oliwa
- sól
Krewetki i kalmary rozmrażamy.
Postawę robię na głębokiej patelni, ale równie dobrze można ją zrobić w garnku z grubym dnem.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy pokrojone chorizo i chili,dalej podsmażamy 2 minuty. Czosnek kroimy w talarki i dorzucamy razem z pomidorami z puszki.Mieszamy i dodajemy sos pomidorowy. Czekamy aż nadmiar wody z sosu odparuje i całość będzie gęściejsza, czyli 3-4 minuty. Potem wrzucamy owoce morza i dosalamy. 10-13 minut i danie gotowe. Sos ma być gęsty. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.