kalmary i krewetki z chorizo w pomidorowym sosie z chilli

3

Próbuje odtworzyć moje ulubione danie restauracyjne. Zawsze w tej restauracji zamawiam to samo i nigdy mi się nie znudzi. To danie jest w przystawkach ale zapewniam, iż można się nim najeść do syta.

W kamionkowym naczyniu dostajemy krewetki i kalmary w pikantnym pomidorowym sosie.W sosie widać chili i czosnek, a danie podają z paroma kawałkami bagietki.

Moją wersję wzbogaciłam cebulką i pikantną kiełbasą hiszpańską chorizo. Mimo chili i kiełbasy danie nie jest bardzo ostre, jest lekko pikantne.

Tak czy siak wyszło pyszne, co nie spowoduje oczywiście że przestanę chodzić do restauracji 🙂

Składniki:

  • 225 g mrożonych pierścieni kalmarów
  • 200 g krewetek tygrysich
  • 1 czerwona cebula
  • 60 g chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanka sosu pomidorowego z kartonika
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól

Krewetki i kalmary rozmrażamy.

Postawę robię na głębokiej patelni, ale równie dobrze można ją zrobić w garnku z grubym dnem.

Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy pokrojone chorizo i chili,dalej podsmażamy 2 minuty. Czosnek kroimy w talarki i dorzucamy razem z pomidorami z puszki.Mieszamy i dodajemy sos pomidorowy. Czekamy aż nadmiar wody z sosu odparuje i całość będzie gęściejsza, czyli 3-4 minuty. Potem wrzucamy owoce morza i dosalamy. 10-13 minut i danie gotowe. Sos ma być gęsty. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

IMG_0377

IMG_0378

IMG_0381

4

2

3

5