kanapka z roszponką, burakiem, serem korycińskim i prażonymi migdałami
Składniki:
- bułka pełnoziarnista ( u mnie z cebulą)
- garść roszponki
- 2 plasterki sera korycińskiego
- 1 gotowany burak
- 1 czerwona cebula
- masło
- płatki migdałowe
- sól
- pieprz
Buraka uprzednio ugotować. Długo się czeka, więc można ugotować parę sztuk od razu zrobić z jednego sałatkę, dodać do obiadu czy mieć do kanapek. Dla tych co czasu nie mają- można kupić gotowe, ugotowane buraki w Lidlu.
Ser koryciński kupiłam pod Halą Mirowską, na pewno znajdziecie go na targach ze zdrową czy regionalną żywnością i w dobrych marketach.Jest to lokalna odmiana sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu.W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego liczy około 30 członków.
Bułkę smarujemy masłem, układamy roszponkę, na to pokrojone w talarki buraki, ser, krążki cebuli, posypujemy grubo mieloną solą i pieprzem, posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.