kanapka z roszponką, burakiem, serem korycińskim i prażonymi migdałami

img_4175

Składniki:

  • bułka pełnoziarnista ( u mnie z cebulą)
  • garść roszponki
  • 2 plasterki sera korycińskiego
  • 1 gotowany burak
  • 1 czerwona cebula
  • masło
  • płatki migdałowe
  • sól
  • pieprz

Buraka uprzednio ugotować. Długo się czeka, więc można ugotować parę sztuk od razu zrobić z jednego sałatkę, dodać do obiadu czy mieć do kanapek. Dla tych co czasu nie mają- można kupić gotowe, ugotowane buraki w Lidlu.

Ser koryciński kupiłam pod Halą Mirowską, na pewno znajdziecie go na targach ze zdrową czy regionalną żywnością i w dobrych marketach.Jest to lokalna odmiana sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu.W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego liczy około 30 członków.

Bułkę smarujemy masłem, układamy roszponkę, na to pokrojone w talarki buraki, ser, krążki cebuli, posypujemy grubo mieloną solą i pieprzem, posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

img_4176

 

img_4178

 

img_4179

 

img_4181