kanapka z rukolą, burakiem i bryndzą

1

Zainspirowała mnie kupna kanapka w jednej z sieci kawiarni i postanowiłam zrobić własną. Najdłużej schodzi upieczenie buraków, ale można upiec pare sztuki mieć na pare dni lub podać do obiadu.

Rukola nadaje ostrości i wyrazistości, burak słodkości, pomidor soczystości, bryndza miękkości a pestki chrupkości- wszystko gra 🙂

Składniki:

  • bagietka lub chleb ( u mnie chleb sycylijski z suszonymi pomidorami z Piekarni Lubaszka)
  • 1-2 pieczone buraki
  • ser bryndza
  • rukola
  • pomidor
  • pestki dyni

marynata do buraka: 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

 

Buraki pieczemy  w folii aluminiowej w piekarniku 195 stopni około godziny. Po ostudzenia, obieramy, kroimy w plastry i marynujemy 15 minut w marynacie.

Pieczywo smarujemy masłem, układamy rukolę, plastry pomidora, na to plaster bryndzy, plaster marynowanego buraka i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.

IMG_3409

IMG_3411

2

3

IMG_3419

IMG_3418