kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana
Mięsistość ziemniaka, chrupkość ogórka,moc cebuli to wszystko razem daje tradycyjną, niemiecka sałatkę. Podawana jako osobne danie lub jako dodatek do mięs, popijana piwem. Proste a jakie dobre.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ( najlepiej sałatkowych)
- 5 ogórków konserwowych
- 1 duża czerwona cebula
- dymka
- 3 duże łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Po ostudzeniu obieramy, kroimy w sporą kostkę, odstawiamy.
Do ziemniaków dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, cebulkę pokrojoną w małą kostkę, szczypior z dymki, majonez ( u mnie domowy) i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.Dekorujemy szczypiorkiem.