kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana

img_5027

Mięsistość ziemniaka, chrupkość ogórka,moc cebuli to wszystko razem daje tradycyjną, niemiecka sałatkę. Podawana jako osobne danie lub jako dodatek do mięs, popijana piwem. Proste a jakie dobre.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( najlepiej sałatkowych)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 duża czerwona cebula
  • dymka
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Po ostudzeniu obieramy, kroimy w sporą kostkę, odstawiamy.

Do ziemniaków dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, cebulkę pokrojoną w małą kostkę, szczypior z dymki, majonez ( u mnie domowy) i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.Dekorujemy szczypiorkiem.

img_5018

 

img_5028

 

img_5029