keks ze świeżą żurawiną

 23

Jedno z moich ulubionych ciast na święta, zawsze pytałam babcie czy będzie keks 🙂 Dlaczego postanowiłam go zrobić teraz? Szukałam pomysłu jak wykorzystać świeżą żurawinę i ten nadmiar różnych bakali, które mi się wysypują z szafki- a to jakieś 3 morele zostały, trochę orzechów – w sam raz można wrzucić do jednego ciasta 🙂

Z podanych składników wyszły mi dwa ciasta- napełniłam 2 „keksówki”, jedna poszła do pracy druga została dla mnie w domu 🙂

 

Bakalie– Rodzynki, orzechy, suszone daktyle, figi, śliwki, morele – są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. To prawdziwa kopalnia witamin, co ma szczególne znaczenie w tym okresie, gdy trudno o świeże owoce. Pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Pozytywnie działają tez na naszą psychikę. Regularne spożywanie suszonych owoców podnosi odporność, dlatego warto je jeść, szczególnie w okresie największych zachorowań na przeziębienie czy grypę.Owoce te mają też w sobie mnóstwo kwasów owocowych pomocnych przy schorzeniach wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Obfitość antyutleniaczy sprawia, że bakalie zapobiegają chorobom serca oraz układu krążenia. Regulują też poziom cholesterolu. Antyoksydanty zwalczając wolne rodniki, przeciwdziałają także niektórym nowotworom. 

Składniki:

– 5 jajek

– 300 g mąki pszennej

– 200 g cukru

– 200 g masła

– 1/4 szklanki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– dowolne bakalie ( ja użyłam -szklanka świeżej żurawiny,garść suszonej żurawiny, 4 suszone morele, pół szklanki orzechów włoskich, 1/4 szklanki orzechów laskowych,15 sztuk suszonych owoców morwy, parę sztuk fistaszków )

– starta skórka z 1 pomarańczy

 

W robocie miksujemy- jajka z cukrem, wlewamy po chwili ciurkiem – olej a potem po łyżce-masło. Później dodajemy po jednej łyżce mąkę i proszek do pieczenia.

Bakali nie kroje (oprócz moreli), obtaczam w mące aby nie opadły w cieście. Skórkę z pomarańczy oraz bakalie dodaje do masy.

IMG_34121

Formę prostokątną tzw. „keksówkę” smaruje masłem, wysypuje mąką i wlewam masę. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach.

 3344