klopsiki z indyka w sosie pieczarkowo-koperkowym

3

Normalny obiad bez udziwnień – zdrowe, lekkostrawne mięso z indyka, aromatyczne pieczarki i jak jest sos- jest też kasza 🙂 Dziś wybieram kasze pęczak 🙂

 

Z mięsem z indyka zaprzyjaźniłam się na dobre, jak dostałam od lekarza zalecenie, by moje jedzenie było lekkostrawne 🙂 Moim pierwszym „lekkostrawnym” obiadem były gotowane pulpeciki z indyka. Dziś je trochę stuningowałam – dodałam więcej smaku poprzez smażone pieczarki i cebulę oraz sos śmietanowy. Mimo tych dodatków danie jest lekkie dzięki temu że pulpety będą gotowane w lekkim bulionie, sos będzie bez mąki a mięsko jest prawie pozbawione tłuszczu 🙂

 

Mięso z indyka –  jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo.Mięso charakteryzuje się niską zawartością kolagenu – idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego oraz w czasie rekonwalescencji. Zalecane przy alergiach pokarmowych oraz przy dietach odchudzających.Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

 

Składniki:

– 300 g mielonego fileta z indyka

– 3 duże pieczarki

– 2 łyżki sosu pomidorowego ( użyłam sosu z butelki z dodatkiem czosnku)

– 1 średnia cebula

– 3-4 łyżki tartej bułki

– 1 jajko

– sól, pieprz, czosnek kolorowy

– 2,5 szklanki wody

– bulionetka warzywna

– 4 łyżki śmietany 18 %

– pół pęczku koperku

 

Podsmażamy na oliwie cebule i 1 pieczarkę,pokrojone w kostkę.Do miski wrzucamy- mięso,podsmażoną cebulkę z pieczarką, wbijamy jajo,wsypujemy bułkę tartą,wlewamy sos pomidorowy,dodajemy sól, pieprz i granulowany kolorowy czosnek – mieszamy najlepiej ręką, do połączenia składników. Formujemy małe kuleczki z masy. Jeśli masa jest za rzadka- dodajemy trochę bułki tartej.

1

Do szerokiego garnka wlewamy 2,5 szklanki wody i rozpuszczamy w niej bulionetkę- podgrzewając na średnim ogniu. Pulpeciki gotujemy w bulionie około 5 minut. Mi wyszło tyle pulpecików, że rozłożyłam je na dwie partie – na dnie garnka ma być tylko jedna warstwa.

2

Po ugotowaniu pulpetów, odsączam je z bulionu i odkładam na talerz. Do bulionu dodaje dwie, duże pokrojone w większą kostkę pieczarki i gotuje około 10-15 minut, aż nadmiar wody z pieczarek wyparuje. Zdejmuje z ognia i dodaje śmietanę oraz drobno pokrojony koperek. Do sosu wrzucam pulpeciki. Przed podaniem jeszcze je zagotuje w tym sosie 🙂

46

Pulpety podaje z kaszą pęczak polaną sosem oraz z surówką 🙂

 2