kluseczki szpinakowe

7

Mączne potrawy są idealnym posiłkiem w chłodne miesiące. Aby dodać im zdrowego charakteru i pięknego koloru dodam szpinak. Kluseczki robi się szybko a dają wiele możliwości i pomysłów na obiad. Mogą stanowić danie samo w sobie lub być podawane z mięsem.

 

Składniki:

– 450 g szpinaku mrożonego,rozdrobnionego ( po rozmrożeniu wyszło 215 g)

– 2 jajka

-250 g mąki pszennej

– łyżeczka soli

dodatki: szynka, ser ricotta i odrobina masła, można posypać żółtym serem, jak nie jesteście na diecie, albo polać roztopionym masłem i posypać parmezanem- możliwości jest wiele 🙂

 

Szpinak,rozmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Do szpinaku dodajemy jajka, mąkę i około pół łyżeczki soli, mieszamy łyżką.

1

2

3

W garnku gotujemy wodę, solimy i ustawiamy nad nim deskę na której mamy masę kluseczkową, ostrym nożem odcinamy małe kawałeczki ciasta i wrzucamy do garnka. Rozdzielamy pracę na dwa razy.

4

Mieszamy łyżką w garnku aby odkleić ewentualne kluseczki które się mogą przylepić do dna garnka.Jak już kluski wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową.

5

Kluseczki można podawać z roztopionym żółtym serem, z gulaszem,ja wybrałam ser ricotta i szynkę.

6

10

12

11

9