kokosanki
Te małe niewinne ciasteczka można zrobić w 30 minut. Nie trzeba ubić piany, ani specjalnie się nagimnastykować. To idealny przepis jeśli zostaną Wam nadprogramowe białka. Są bez glutenu, mają tylko 3 składniki i są przepyszne.Jak lubicie kokos to będziecie zachwyceni.
przepis z książki: „Cukiernia Lidla. 104 przepisy Mistrza Pawła Małeckiego”
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 białka
- 175 g cukru
Do garnka wlewamy wodę, układamy na garnku miskę. Miska najlepiej aby była szklanka. Woda nie może dotykać miski.Wsypujemy cukier,wiórki i białka do miski i mieszamy trzepaczką, aż masa stanie się jednolita i ciepła.
Odstawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Przy pomocy szprycy lub własnych łapek formujemy kulki i układamy na papierze do pieczenia lub na silikonowej macie. Moja masa była zbyt gęsta aby przeszła przez szpryce więc uformowała kulki ręcznie.
Pieczemy 13-14 minut, funkcja termoobieg. Zanim je wyjmiemy niech lekko przestygną, gdyż mogą nie dać się ładnie odkleić.