kokosowe tartaletki – kruche, orzechowe ciasto, krem kokosowy i bita śmietana

IMG_4790

Kokos kojarzy mi się z latem, egzotycznym drinkiem z parasolką,orzeźwiającym smakiem i z moim ulubionym białym kolorem 🙂 Mam ochotę na trochę egzotyki w środku zimy więc upiekę małe, słodkie tartaletki z kremem kokosowym, przy okazji wykorzystam wiórki kokosowe, które mam w szafce a leżą już otwarte jakiś czas 🙂 Mam też chipsy kokosowe które pięknie się prezentują – wykorzystam je do dekoracji tego deseru.

zainspirowałam się przepisem ze strony : http://www.myrecipes.com

Składniki:

krem:

– 1/3 szklanki mąki krupczatki

 – 3/4 szklanki cukru

– 4 duże jajka

– 2 szklanki mleka

– 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dodałam do tego parę łyżek advokata)

-1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

kruche ciasto:

-2 i 1/2 szklanki mąki

-3/4 szklanki zimnego masła

– 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów ( ja dałam orzechy brazylijskie)

dekoracja:

– szklanka śmietanki 36 %

– 3 łyżki cukru

– chipsy kokosowe

 

Robimy krem – mieszamy ze sobą: mąkę, cukier i jajka. W rondelku podgrzewamy mleko. Gorące mleko stopniowo dolewamy do mieszaniny mąki, cukru i jajek. Wstawiamy na gaz i mieszamy dalej podgrzewając około 5 minut. Utworzy się nam budyń 🙂 Zestawiamy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy, advokata i wiórki kokosowe, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

1

2

3

4

5

6

W tym czasie robimy kruche ciasto orzechowe – mąkę przesiewamy na stolnicę i zagniatamy z zimnym masłem ( można zrobić ciasto w robocie), dodajemy 2 łyżki zimnej wody i posiekane drobno, podprażone na suchej patelni orzechy.

8

7

9

10

Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem, wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

11

12

Ubijamy śmietanę z cukrem, odstawiamy do lodówki.

Pieczemy w 190 stopniach 15 minut, studzimy.Wyjmujemy ciasto z foremek, lekko podważając brzeg nożem.

IMG_4785

Krem kokosowy wkładamy do szprycy i dekorujemy babeczki.To samo robimy z bitą śmietaną. babeczki dekorujemy chipsami kokosowymi  🙂

IMG_4793

IMG_4789

IMG_4788