koktajl z jarmużu, kiwi, banana, gruszki i mięty

8

O jarmużu zrobiło się głośno z powodu jego wartości odżywczych, jakoś ciężko mi sobie przypomnieć 3-4 lata temu abym widziała jarmuż w sklepie czy na straganie. Jarmużem zainteresowałam się ponad rok temu, uwielbiam zdrowe rzeczy, kupuje i próbuje, im więcej cennych składników tym lepiej 🙂 Poczytałam o nim i od razu chciałam go mieć co nie było proste, bo okazało się, że to nie sezon, ech, uparłam się i kupiłam paczkowany w markecie po cenie o której nie chce pamiętać. Nie bardzo wiedziałam jak go zjeść, wyglądem przypomina kapustę, zapachem też. Zrobiłam go z makaronem na patelni- nie był to najlepszy pomysł, aby przemycić to śmieszne warzywo do mojego menu zrobię z niego łatwo przyswajalny i szybki koktajl. Od razu czuje się zdrowej 🙂

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Sezon na to warzywo trwa od jesieni, przez całą zimę.Jarmuż jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego.Poza tym  zwiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) – przeciwutleniacze, które również hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Warto wiedzieć, że kolor nadawany przez karotenoidy (czyli żółty, pomarańczowy lub czerwony) w jarmużu jest maskowany chlorofilem – zielonym barwnikiem, który również ma działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu – tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.Jarmuż jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji – witaminy K, która również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Z pierwiastków dominują potas i wapń.Warzywo to jest skarbnicą witaminy C. Spośród warzyw więcej mają jej tylko papryka i natka pietruszki. ( źródło: www.poradnikzdrowie.pl)

 

Składniki:
– 1 szklanka mleka migdałowego (lub innego)
– 1 duży banan
– pół dużej gruszki lub jedna mała
– 3 małe kiwi
-6 listków mięty
1
 
Jarmuż umyć, osuszyć i wyciąć duże łodygi. Banana, kiwi, gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2
 
Wszystko razem zalać mlekiem i zblendować. Smacznego 🙂 Mała rada- koktajl wypić od razu po przyrządzeniu, potem czernieje i jest mało apetyczny, przynajmniej dla mnie.
3
4
7